StoryEditor

Ťažké kreovanie strážcov verejnoprávnosti

30.10.2002, 23:00

Už na najbližšej schôdzi NR SR by sa mali poslanci zaoberať kreovaním mediálnych rád -- Rady STV a Rozhlasovej rady. Funkčné obdobie členom týchto inštitúcií, ktoré zo zákona dohliadajú na chod verejnoprávnych médií, vyprší 10. novembra, resp. 15. novembra 2002. Podľa zákona patrí do náplne činnosti mediálnych rád kontrola hospodárenia STV a SRo, ich schvaľovaniu však nepodliehajú ani zásadné ekonomické rozhodnutia manažérov STV a SRo. Dohliadajú na programovú skladbu, ale majú aj kompetenciu navrhnúť parlamentu vymenovanie a odvolanie riaditeľa STV a SRo.
Kreovanie mediálnych rád
Mediálne rady boli ustanovené po odštátnení STV a SRo a ich transformovaní na verejnoprávne inštitúcie v roku 1991. Členmi rád boli aj zástupcovia občianskych združení a spolkov, cirkví a iných organizácií. Po roku 1992 sa zmenou zákonov dosiahlo, že členov rád volil parlament, čím sa STV aj SRo dostali do silnej závislosti od momentálne vládnucej politickej moci v štáte -- stačilo v NR SR odvolať členov rady a zvoliť nových, ktorí podali návrh na výmenu riaditeľa STV, príp. SRo, a parlament následne návrhu vyhovel. Posledným ústredným riaditeľom STV bol Milan Materák. Jeho voľbe predchádzala dohoda víťazných politických strán po voľbách v roku 1998 na účelovej novelizácii zákona, ktorou sa skrátilo funkčné obdobie členov mediálnych rád. Pri nových voľbách, ktoré boli taktiež na politickom princípe, si viaceré strany osvojili personálne návrhy profesijných organizácií a združení, takýmito kandidátmi boli napr. novinár Július Gembický a filmový režisér Miloslav Luther. Prijalo sa tiež rozhodnutie poskytnúť priestor v radách aj predstaviteľom opozície. Novokreovaná Rada STV parlamentu odporučila ako najvhodnejšieho kandidáta na post ústredného riaditeľa STV Materáka. Ten bol v auguste odvolaný, v súčasnosti STV riadia dvaja štatutári.
Meškajúca legislatíva
Pôvodne sa predpokladalo, že v súčasnom volebnom období dôjde k rozsiahlej novelizácii zákonov, upravujúcich mediálne prostredie, pričom ich cieľom malo byť eliminovanie politických zásahov do verejnoprávnych inštitúcií. Pretože k zmenám nedošlo, aj tentoraz budú členovia Rady TV a Rozhlasovej rady volení v NR SR, pričom právo navrhovať ich majú poslanci, ale aj profesijné organizácie a občianske združenia zo sféry kultúry a médií. Práve ich predstavitelia sa obrátili na predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Ferdinanda Devínskeho (SDKÚ) so žiadosťou, aby sa pri kreovaní novej Rady STV prihliadalo predovšetkým na odbornosť a mravnú bezúhonnosť kandidátov, a nie ich politickú príslušnosť. Oznámili tiež mená svojich kandidátov. Urobila tak však aj druhá skupina združení, ktorá pôsobí v oblasti médií a mediálnej politiky -- Mediálne fórum. Podľa zákona sa členom mediálnej rady nemôže stať prezident, poslanec, člen vlády, vedúci ústredného orgánu štátnej správy alebo štátny tajomník. V rade nemôžu pôsobiť ani prokurátori, sudcovia, členovia ozbrojených zborov, politickí funkcionári a ľudia spojení so súkromnými elektronickými médiami či s reklamnými agentúrami.

Doteraz sú známe mená niektorých kandidátov
Rada STV:
SDKÚ -- Marián Slovák, Ján Greššo, Jozef Kužma, Ľubomír Grega, Jozef Horváth, Marta Huttová, Eva Hájeková, Jaroslav Franek, Ivan Podstupka (poslední dvaja sú súčasnými členmi Rady STV)
KDH --Andrea Krajniaková
Smer -- Marek Maďarič
HZDS -- Štefan Fejko, Denisa Pogáčová, Bronislav Tesařík
KSS -- Juraj Kiesel
Nestranícki kandidáti:
Slovenská asociácia novinárov -- Pavol Janík (podporuje ho aj HZDS)
Odbory audiovizuálnych tvorcov -- Dušan Kováč
Herecká obec Slovenska a Združenie divadelníkov Slovenska -- Marián Slovák (podporovaný aj SDKÚ)
Slovenská filmová a televízna akadémia -- Pavol Barabáš
Slovenský filmový zväz a Únia televíznych tvorcov -- Ľubomír Fifík
Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska -- Ivan Štrpka
Inštitút pre verejné otázky -- Miroslav Kollár
Mediálny inštitút -- Martin Šmatlák
Hana Lyons

Rozhlasová rada
SDKÚ -- Ján Hrubala, Vladimír Talian, Katarína Začková a Ján Dudra
KDH -- Mária Biľová, Elena Antalová (doterajšia členka Rady SRo)
HZDS -- Ingrid Fašiangová, Peter Oravec
Smer -- Pavel Hapák
KSS -- Jozef Ševec
Nestranícki kandidáti:
Hlava 98 -- Vlado Talian
Kveta Škvarková

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 17:45