StoryEditor

Kúpna sila v MR je rozdielna

26.09.2002, 00:00
Autor:
SITASITA

Maďarsko je podľa dynamiky rastu hospodárstva najúspešnejšou krajinou z tranzitívnych ekonomík, kúpna sila obyvateľstva je však regionálne stále veľmi rozdielna. Podľa najnovšej štúdie spoločnosti RegioPlan Consulting bývajú najbohatší Maďari v hlavnom meste a najchudobnejší na severovýchode krajiny.
S indexom kúpnej sily na úrovni 143 bodov dosahuje Budapešť vysoký nadpriemer v celom Maďarsku. Prispievajú k tomu najmä relatívne vysoké mzdy v hlavnom meste, ktoré sú v priemere o 60 % vyššie ako v najchudobnejšej oblasti Nograde. Z dostatočne vysokej kúpnej sily profituje podľa štúdie aj oblasť Pest (index kúpnej sily 99,8), z ktorej pendluje do hlavného mesta najviac pracovníkov. Región susediaci s východným Slovenskom dosahuje v Maďarsku najnižšiu kúpnu silu (index 71,8) a zároveň najvyššiu mieru nezamestnanosti. Rozdiel v kúpnej sile regiónov dosahuje v Maďarsku až 71 bodov. Na porovnanie -- rozdiel medzi najbohatšou a najchudobnejšou spolkovou krajinou v Rakúsku je iba 21,6 bodu. Pozitívny vplyv na kúpnu silu v regiónoch susediacich s Rakúskom má najmä denný turizmus a cestovný ruch na Balatone. Index kúpnej sily udáva, o koľko sú príslušné regióny bohatšie (hodnoty nad 100 bodov) alebo chudobnejšie (hodnoty pod 100 bodov) ako je priemer kúpnej sily v celom štáte. Maďarsko očakáva v tomto roku ekonomický rast na úrovni 3,6 % a mieru inflácie vo výške 5,8 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:46