StoryEditor

Vrátili sa s konkrétnymi ponukami

09.11.2003, 23:00
Z akvizičnej cesty v Iraku sa vrátili piati pracovnici SES Tlmače, ktorí spoločne s projektovou manažérkou agentúry SARIO Marianou Bašistovou uskutočnili v tejto krajine marketingový prieskum o možnostiach zapojenia slovenských firiem do obnovy energetiky. Priviezli konkrétne projekty pre vyše dvadsať firiem.

Z akvizičnej cesty v Iraku sa vrátili piati pracovnici SES Tlmače, ktorí spoločne s projektovou manažérkou agentúry SARIO Marianou Bašistovou uskutočnili v tejto krajine marketingový prieskum o možnostiach zapojenia slovenských firiem do obnovy energetiky. SARIO poverilo tlmačské strojárne ako firmu, ktorá má referencie zo stavby elektrární v Iraku, aby preskúmali šance slovenských firiem získať kontrakty.
"Navštívili sme kľúčové ministerstvá, kde sme naše možnosti prezentovali pred asi päťdesiatimi zodpovednými pracovníkmi," povedal riaditeľ a člen Predstavenstva SES Ján Kukučka. "S generálnymi riaditeľmi sekcií sme prerokovali už schválené projekty, ktoré by sa už čoskoro mali začať realizovať a do ktorých by sa mohli zapojiť aj naše firmy." Delegácia teraz spracúva správu o podrobnostiach z akvizičnej cesty. Prostredníctvom agentúry sa dostane k slovenským podnikom, ktoré na jej základe budú môcť začať vlastné obchodné aktivity. J. Kukučka prezradil, že správa obsahuje aj konkrétne projekty pre vyše 20 slovenských firiem.
Cieľom misie bolo preskúmať päť veľkých objektov ropného a energetického sektora. "Navštívili sme rafinérie Basra, Beiji, Daura a ďalšie priemyselné podniky a elektrárne. V Iraku treba opraviť takmer všetko. Niektoré elektrárne boli zničené, no nie tie, do ktorých dodávali zariadenia naše firmy," vysvetlil J. Kukučka. Ako dodal, niektoré slovenské spoločnosti už sú blízko ku kontraktom. "Podpísať kontrakt v Iraku nie je jednoduché, akékoľvek súťaže musia schváliť nielen irackí pracovníci ministerstiev a podnikov, ale i dočasná vláda," opísal J. Kukučka svoje skúsenosti z misie.
Podľa neho je cesta do Iraku v súčasnosti mimoriadne nebezpečná. "Počas nášho pobytu sme museli náhle opustiť hotel kvôli avizovanému samovražednému útoku, pri presune bol náš automobil niekoľkokrát zasiahnutý, našťastie sa nikto nezranil. Situácia je oveľa horšia, ako bola v auguste počas mojej predchádzajúcej cesty," opísal situáciu v Iraku riaditeľ SES Tlmače.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:44