StoryEditor

Slovenské špeciality v Bruseli

03.05.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Vstup desiatich krajín do Európskej únie oslavovali nielen ľudia v nových členských štátoch, ale aj v "starej pätnástke".
Na obrovskú pešiu zónu sa v sobotu premenila európska štvrť v Bruseli a neďaleký park, kam desaťtisíce ľudí prišli ochutnať špeciality z desiatich nových, ale aj doterajších krajín Európskej únie, pozrieť si ich kultúru či navštíviť inštitúcie EÚ, ktoré v prvom dni rozšírenej únie otvorili svoje brány všetkým zvedavcom.
Podľa oficiálnych odhadov navštívilo európsku štvrť, ktorá bola výnimočne uzavretá pre dopravu, asi 16 000 až 20 000 ľudí, v parku Cinquantenaire však podľa televízie RTBF mohlo byť určite aj vďaka nádhernému počasiu azda až 80 000 ľudí.
Ďalšie stovky oslavovali rozšírenie na hlavnom bruselskom námestí Grand Place v centre mesta. Davy ľudí obliehali v európskej štvrti a parku aj slovenské stánky, najmä ten, v ktorom sa čapovalo pivo a podávali také dobroty ako kapustnica, zemiakové placky, pagáčiky, bryndzové pirohy či syrové korbáčiky.
"Slovenská kuchyňa vo svete veľmi chutí a potvrdzuje to aj dnešok. Škoda, že sme vzhľadom na tieto doslova bojové podmienky v malom stánku nemohli navariť slovenských jedál viac," povedal šéfkuchár slovenského stánku Vladimír Vanečko. Záujem bol podľa neho o všetko, čo v stánku ponúkali. Veľký úspech zožalo aj slovenské pivo. "Počítam, že za dnešok tu urobíme rekord, vyčapujeme najmenej dvadsať päťdesiatlitrových sudov svetlého piva a desať tridsiatok tmavého piva, a to je rekord, aký som ja kedy vyčapoval," pochvaľoval si marketingový riaditeľ Topvaru Jozef Nemec, ktorý s dvoma kolegami dokázali načapovať za minútu 20 pív.

Sen skutočnosťou
Lídri Nemecka, Poľska a Českej republiky v sobotu v rámci spoločnej oslavy nového partnerstva v Európskej únii privítali oficiálne ukončenie povojnového rozdelenia starého kontinentu na západnú a východnú časť. Stretli sa v meste Zittau ležiacom na hraniciach týchto troch krajín. "Dnešným dňom sa stal skutočnosťou dlhodobý sen prevažnej väčšiny Poliakov," povedal počas slávnosti, konanej na lúke pri rieke Nisa, poľský premiér Leszek Miller. Český premiér Vladimír Špidla zdôraznil, že sa rozšírením EÚ o desať štátov definitívne prekonali negatívne dôsledky druhej svetovej vojny. Podľa nemeckého kancelára Gerharda Schrödera sa ľudia strednej a východnej Európy znovu stanú súčasťou európskej rodiny. Schröder, Špidla a Miller na slávnosti odštartovali výstavbu novej cesty, ktorá bude spájať mesto Zittau cez kúsok poľského územia s Českou republikou. Lídri troch krajín si pri tejto príležitosti štrngli s pollitrovými pohármi plzenského piva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:18