StoryEditor

Najlepší nápoj pre vaše dieťa

08.07.2003, 00:00

Poznám mamičku, ktorej syn sa (úspešne) dožadoval materinského mlieka ešte ako štvorročný, a neustal, ani keď mu v piatom roku života pribudla sestrička. Chlapček nebol za celý ten čas nijako vážnejšie chorý. A kým bol maličký, závideli jeho mame všetky kamarátky, že mu najmä v noci či na víkendové výlety nemusí zložito chystať mlieko do fľaše. Materinské mlieko pomáha dieťaťu nielen rásť, ale chráni ho aj pred infekciami, a preto by malo byť aspoň prvých 6 mesiacov jedinou potravou dojčiat. Mamičky na Slovensku však dojčia výrazne kratšie. Napríklad v roku 2000 už bolo na konci štvrtého mesiaca dojčených len 44,5 a na konci šiesteho len 30 percent detí. Pritom je objektívne dokázané, že dojčené deti majú menej problémov s dýchacími cestami a tráviacou sústavou a sú menej náchylné na alergie, ekzémy či koliky. Ženám zase dojčenie znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka.
Ak dieťa materské mlieko neznáša, treba hľadať takú náhradnú výživu, ktorá je s materským mliekom najviac porovnateľná. Výrobky náhradnej výživy by sa pritom nemali často striedať. Deťom do jedného roka by sa nemalo dávať plnotučné ani polotučné kravské či kozie mlieko, lebo je príčinou mnohých alergií.
Ak dieťa nemôže byť dojčené, prípravky náhradnej mliečnej výživy by sa mali podávať do jedného roka života. Dojčatám sa nemá podávať neupravené kravské mlieko ani sa nemajú prikrmovať kozím mliekom. Deti by až do šiestich rokov nemali piť sladené nápoje.
Dojčiaca matka by mala denne prijať 1 250 mg vápnika, preto by mala vypiť asi pol litra mlieka alebo zjesť 170 g syra a dbať aj na zloženie ostatnej stravy. Odborníci odporúčajú čerstvé ovocie, zeleninu, mliečne výrobky, olejnaté ryby, chudé mäso, orechy, celozrnné pečivo a nelúpanú ryžu. Pre dojčiace matky je veľmi dôležité aj dodržiavanie pitného režimu. Optimálne množstvo príjmu tekutín je 2 až 3 litre denne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:47