StoryEditor

Za koordináciu vlastníkov s veriteľmi

23.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Alica Ďurianová)
Minister hospodárstva Ľ. Harach včera viedol rokovanie o riešení situácie v PPS Detva Holding, a. s., s jej stopercentným vlastníkom, spoločnosťou DMD FIN a hlavnými veriteľmi. Na rokovaní sa zúčastnili aj predstavitelia odborov.
Minister Harach, odbory a predstavitelia DMD FIN považujú za najlepšie riešenie konkurz. Ten už mohol byť Krajským súdom v Banskej Bystrici vyhlásený 16. apríla. Návrh na konkurz, ktorý podala odborová organizácia pri PPS koncom marca, však neobsahoval zákonom stanovené náležitosti. Napriek tomu, že predstaviteľka súdu na to upozornila predstaviteľku OZ KOVO T. Ďuríkovú týždeň pred rozhodnutím súdu, odborári odoslali upravený návrh neskoro. Návrh na konkurz predložilo aj vedenie podniku. Predseda Predstavenstva DMD FIN Blažej Beňačka sľúbil ešte minulý týždeň odborárom, že tento týždeň dostanú 15 až 20 mil. korún na výplaty, čo je len časť ich mzdových pohľadávok. Peniaze by mala DMD FIN previesť do PPS výmenou za nedokončenú výrobu, resp. zásoby. Minister odporučil účastníkom rokovania, aby vytvorili riadiaci výbor, zložený zo zástupcov veriteľov, akcionárov, vedenia a odborárov PPS. Jeho úlohou bude koordinovať činnosti spojené so zabezpečením výroby a získavaním finančných prostriedkov pre strojárne. Situáciu však komplikuje fakt, že súd vydal predbežné opatrenie na zablokovanie akéhokoľvek presunu hnuteľného i nehnuteľného majetku v spoločnosti.
Dlhy strojární sa naskladali z nezaplatených úverov, odvodov a poplatkov za služby nielen zo strany PPS Detva Holding, ale aj jej dvoch predchodkýň -- PPS Detva, š. p., a PPS Detva, a. s. O vytvorení PPS Detva Holding rozhodol ešte v roku 1997 FNM -- vtedajší majoritný akcionár DMD holdingu. Zo začiatku bola PPS Detva Holding stopercentnou dcérou PPS Detva, a. s., z ktorej prevzala nefinančným vkladom majetok, zamestnancov aj niektoré záväzky. V roku 1998 ju získala spoločnosť DMD FIN -- exekúciou z majetku PPS Detva. V roku 1999 napadol vznik firmy správca konkurznej podstaty PPS Detva a Najvyšší súd rozhodol v januári tohto roka, že prevod majetku z PPS Detva na PPS Detva Holding bol protiprávny. Toto rozhodnutie mal včera potvrdiť krajský súd. Dôsledkom by bol návrat majetku do PPS Detva. Predseda Predstavenstva DMD holding a člen Predstavenstva DMD FIN Ivan Šubrt včera povedal, že prebiehajú rokovania s potenciálnym investorom, ktorý by mal vstúpiť do podniku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/v-skratke, menuAlias = v-skratke, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:21