StoryEditor

Európska únia zaznamenala v Barcelone úspech v energetickej oblasti

08.04.2002, 00:00

Bratislava, Barcelona (Miroslav Melo)
Najväčším úspechom barcelonského summitu v oblasti uvoľňovania trhu s elektrickou energiou a plynom bolo prijatie rozhodnutia o možnosti slobodnej voľby dodávateľa pre komerčnú sféru, ktorá tvorí približne 60 % trhu s energiou v Európskej únii (EÚ). Oddelením prenosovej a distribučnej siete od výrobných podnikov a zavedením ďalších opatrení bude zabezpečený nediskriminačný prístup producentov a spotrebiteľov na energetický trh. Vzhľadom na prijatý cieľ prepojenia minimálne 10 % inštalovanej produkčnej kapacity elektrickej energie každého členského štátu do roku 2005, bude v tomto roku potrebné uzavrieť dohodu o systéme tarifných opatrení pre cezhraničný prenos vrátane manažmentu prebytkov elektrickej energie. Analýzou ich účinnosti a celkovým fungovaním vnútorného trhu s energiou sa bude zaoberať summit Európskej rady na jar 2006.
Schválenie programu GALILEO, ktorý je obdobou amerického Globálneho pozičného systému (GPS), je dôležitým krokom v rozvoji dopravnej infraštruktúry s možnosťou ďalšieho využitia v iných oblastiach. O jeho spustení, financovaní a spoločnom postupe s Európskou vesmírnou agentúrou budú rokovať ministri dopravy pätnástky na svojich stretnutiach počas tohto roku.
V oblasti dopravy účastníci summitu tiež podporili urýchlenie prác na pripomienkach Európskej komisie (EK) k začleňovaniu krajín do programu EUROCONTROL. Jeho cieľom je vytvoriť do roku 2004 jeden letový priestor nad EÚ, čo prispeje k urýchleniu a zefektívneniu leteckej dopravy v Európe. Ďalšími témami boli balíček opatrení v železničnej doprave zabezpečujúci vyššiu interoperabilitu a bezpečnosť a návrhy v súvislosti so službami v prístave.
Delegácie členských štátov sa dohodli na úplnej implementácii nových zásad v oblasti telekomunikácií do mája 2003. Tie znamenajú rovnaké pravidlá pre všetky komunikačné technológie a zvyšujú tak konkurenciu na trhu. V ďalšej fáze budú prioritami rozšírenie možnosti využitia nových typov sietí a vytvorenie internetového protokolu IPv6. Európska rada vyzvala EK na vytvorenie Akčného plánu eEurope 2005, zameraného na ich využitie, bezpečnosť informácií, sietí a na elektronické vzdelávanie, obchod, vládu a zdravotníctvo. S cieľom zabezpečiť každému občanovi a podnikateľskému subjektu možnosť využívať služby informačnej spoločnosti, štáty EÚ sa zaviazali znížiť počet žiakov pripadajúci na jeden počítač s internetom na úroveň 15:1 a podporovať rozšírenie digitálnej televízie a mobilnej komunikácie tretej generácie.
Súčasťou budovania spoločného trhu je aj prepojenie finančných trhov, ktoré umožní naplno využiť všetky prednosti spoločnej meny, zväčšiť možnosť výberu, znížiť ceny a zabezpečiť dostatočnú ochranu. Európska rada preto vyjadrila silnú podporu implementácii Akčného plánu finančných služieb, ktorý ráta s integrovaním trhov cenných papierov a rizikového kapitálu do konca budúceho roku a trhu finančných služieb do roku 2005.
Integrované energetické, informačné a dopravné siete sú chrbtovou kosťou spoločného trhu Európskej únie. Ich ďalším otváraním smerom k voľným trhovým podmienkam, ako aj rozvoj existujúcich a budovanie nových prepojení, zabezpečí rast konkurencie, efektivity a kvality v budúcnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:15