StoryEditor

Daňový balík Berlína vyvoláva rozpory

20.02.2003, 23:00

Daňový balík nemeckej vlády prekonal prvú prekážku, keď ho v stredu schválil finančný výbor parlamentu a samotný parlament sa ním bude zaoberať dnes. Vládna koalícia odhaduje, že balík len v tomto roku prinesie štátnej pokladnici 3,5 mld. eur, pričom do roku 2006 táto suma dosiahne 15 mld. eur.
Návrh však obsahuje celý rad sporných bodov, napríklad zníženie príspevku na bývanie, novú daň zo ziskov zo špekulácií s akciami a niektorými druhmi nehnuteľností, ako aj zvýšenie dane na služobné vozidlá z 1,0 na 1,5 % katalógovej ceny. Opozícia však s daňovým balíkom nesúhlasí a mieni ho svojou väčšinou v parlamente zamietnuť, keďže ho označuje za "jed pre konjunktúru a spotrebu". Mimoriadne sporným bodom sú plánované kontrolné oznámenia bánk o kontách svojich klientov, ktoré podľa názoru odborníkov porušujú základné právo človeka na informačnú nezávislosť a zároveň ústavný princíp tzv. primeranosti, keďže štát vychádza z predpokladu, že každý občan je potenciálny daňový podvodník.
Balík obsahuje aj spormi obostretú daňovú amnestiu, ktorá má od júla tohto roka umožniť osobám, zatajujúcich svoje príjmy, dostať sa beztrestne k svojim účtom a s nízkou daňovou sadzbou ich obnoviť. Podľa informácií časopisu Spiegel minister financií Hans Eichel dúfa, že štátna pokladnica tak v tomto roku získa päť miliárd eur navyše. Kancelár Gerhard Schröder v decembri vyhlásil, že očakáva návrat kapitálu minimálne v objeme 100 mld. eur, čo zodpovedá daňovým príjmom 25 mld. eur. Základom tejto sumy je odhad Bundesbanky, ktorá predpokladá, že v zahraničí sa nachádza až 150 mld. eur nezdanených peňazí. Odborníci však upozorňujú, že takéto odhady sa výrazne líšia, keďže niektoré hovoria dokonca o 300 až 400 miliardách eur.
Ako informuje denník Süddeutsche Zeitung, podľa tohto "zákona pre podporu daňovej čestnosti" budú môcť obyvatelia prihlásiť na daňových úradoch svoje čierne peniaze z domácich aj zo zahraničných bankových účtov. Hriešnici budú musieť odovzdať daňové priznanie k čiernemu majetku: ak tak urobia do 31. decembra 2003, zaplatia daň 25 %, v budúcom roku už 35 %. Vyhnú sa však akémukoľvek ďalšiemu vyšetrovaniu, no v každom prípade ponesú zodpovednosť za pravdivosť údajov. Toto pravidlo platí do 30. júna 2004, potom sa obnovuje platnosť daňového trestného zákonníka. Doteraz sa mohli hriešnici vyhnúť trestu pomocou dobrovoľného priznania a určitých platieb, no museli sa obávať ďalšieho vyšetrovania daňových úradov. To im už teraz nehrozí.
Podľa informácií denníka Handelsblatt, vláda dúfa, že zákon prinesie do krajiny doteraz nezdanené peniaze v objeme približne 20 mld. eur, čo pre štátnu pokladnicu znamená dodatočné príjmy vo výške takmer 5 mld. eur. Štát aj spolkové krajiny z toho dostanú po dvoch miliardách eur a obce získajú 750 mil. eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:54