StoryEditor

Paládium zníži ceny katalyzátorov

19.04.2004, 00:00

Výrobcovia automobilov s nadšením privítali najnovší pokrok v technológiách, ktorý umožní výrazne zredukovať náklady pri výrobe katalyzátorov pre dieselové motory. Ako uviedli The Financial Times, belgická spoločnosť Umicore vyvinula spôsob lepšieho využitia paládia (jeho cena je v porovnaní s platinou tretinová) v systéme znižovania emisií.
Autokatalyzátory sú najväčšími priemyselnými spotrebiteľmi týchto dvoch kovov z tzv. platinovej skupiny. Fakt, že by sa paládium dalo vo väčšej miere využívať pri výrobe katalyzátorov než platina, je pozitívom aj z toho pohľadu, že ceny platiny v poslednom období dosiahli rekordné hodnoty. Minulý týždeň dosiahli jej ceny na burze v New Yorku hodnotu vyše 935 USD za uncu, čo je najvyššia hodnota za ostatných 24 rokov.
Informácie privítalo viacero svetových automobiliek, medzi nimi General Motors či Ford. Ako uviedli predstavitelia Fordu, problémom paládia totiž doteraz bolo, že síra v palive reagovala s kovom a znižovala tak jeho schopnosti neutralizovať škodlivé emisie. Podľa viceprezidenta divízie katalyzátorov v Umicore Martina Hessa nové katalyzátory by sa na trh mali dostať od budúceho roka. "V súčasnosti sa snažíme dosiahnuť ušetrenie približne 20 USD/katalyzátor, čo je pre výrobcov automobilov celkom dosť," uviedol Hess. Úspech firmy Umicore privítali však aj producenti platiny a paládia, nakoľko znižuje obavy o dodávky platiny, ktorá sa doteraz nedala v katalyzátoroch nahradiť a s ktorou sú problémy už dlhé roky. Pred pár rokmi skomplikovali dodávky kovov platinovej skupiny na svetové trhy Rusi, ktorí na istý čas obmedzili ich vývoz. V súčasnosti sa dopyt po platine zvyšuje najmä pre dobré výsledky japonských automobilových spoločností. Belgická firma však tým pomohla aj trhu so samotným paládiom, považovaným za "chudobného bratranca platiny," keďže sa na rozdiel od platiny nevyužíva na trhu klenotov. Trh s paládiom trpel v dôsledku vysokých zásob, no vďaka Umicore sa mu teraz otvárajú nové možnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:57