StoryEditor

Prvý verejný rating SRA v roku 2003

Slovenská ratingová agentúra priradila mestu Nové Zámky nasledujúce ratingové hodnotenie:
Dlhodobý korunový rating B- (negatívny výhľad)
Dlhodobý devízový rating CCC (negatívny výhľad)
Krátkodobý rating S4
Mestu Nové Zámky bolo priradené dlhodobé ratingové hodnotenie v kategórii transakcií v slovenských korunách B- (negatívny výhľad). V kategórii transakcií v cudzích menách bolo mestu Nové Zámky priradené ratingové hodnotenie CCC (negatívny výhľad). Krátkodobé ratingové hodnotenie mesta Nové Zámky je S4, čo je najlepšie možné krátkodobé ratingové hodnotenie pre subjekty dosahujúce dlhodobé ratingové hodnotenie B- .

˙ Mesto Nové Zámky ležiace v južnej časti západného Slovenska tvorí významnú križovatku južného Slovenska. Z politicko-správneho hľadiska je mesto Nové Zámky sídlom okresu Nové Zámky, ktorý združuje 62 obcí. Počtom obyvateľov 42 262 k 26. 5. 2001 patrí medzi menšie mestá na Slovensku. V oblasti priemyslu sú tradičnými odvetviami poľnohospodárstvo a potravinársky priemysel, v meste je zastúpený aj elektrotechnický a strojársky priemysel. Priemyselné podniky sú reprezentované podnikmi tak so slovenským, ako aj zahraničným kapitálom. Miera nezamestnanosti v okrese Nové Zámky k 31. 12. 2002 dosiahla 23,15 %, čím prevyšuje tak nezamestnanosť dosahovanú v Nitrianskom kraji (21,51 %), ako aj celoštátnu (17,45 %).

˙ Mesto Nové Zámky má na veľmi vysokej úrovni vybudovaný mestský informačný systém. Informácie s tzv. digitálnou mapou sú prepojené s evidenciou obyvateľstva. Obidva databázové systémy sú tak základom na predpis daňových povinností (miestne dane a poplatky a daň z nehnuteľností) občanov mesta a podnikateľskej sféry a účinným nástrojom kontroly ich plnenia. Celý systém je prepojený s účtovníctvom a výkazníctvom mesta. Informačný systém je tak ojedinelým automatizovaným riešením prepojenia rôznorodých agend vo výkone mesta.

˙ Napriek vysokej úrovni informačných databáz, ktoré ponúka mestu ich mestský informačný systém a je takým významným oporným nástrojom v riadiacich procesoch, sú východiská uplatňovaného systému riadenia a procedúr neštandardné. Slovenská ratingová agentúra vníma tri základné oblasti, ktoré by podľa jej názoru mali byť modifikované -- oblasť úhrady záväzkov mesta, zadlženosť mesta, tvorba rezerv. Mesto eviduje takmer všetky záväzky po lehote splatnosti a úhradu dodávateľských faktúr tak realizuje s priemerne dvojmesačným oneskorením. Slovenská ratingová agentúra negatívne vníma aj vysokú zadlženosť mesta, ktorá tvorí takmer 73 % celkových príjmov mesta (k ultimu roka 2001). V prípade, ak mesto nezníži svoju zadlženosť do 1. 1. 2005, nebude schopné dodržiavať ustanovenia platnej legislatívy (zákon o rozpočtových pravidlách). Mesto nevytvára žiadne finančné rezervy a v prípade nenaplnenia príjmovej oblasti rozpočtu môže čeliť situácii nedostatočnej likvidity, čo sa následne môže prejaviť aj v nesplácaní úverov.

˙ Vnímame snahu mesta o napĺňanie verejnoprospešných funkcií mesta. Prvoradou snahou mesta je zabezpečenie kvalitného života občanov. Mesto podporuje tak radových občanov (napr. vo forme dotácií, daňových úľav), ako aj podnikateľskú sféru, s ktorou spolupracuje na veľmi dobrej úrovni. Poskytovanie dotácií a iných foriem úľav musí rešpektovať aktuálnu finančnú situáciu mesta.

˙ Aj keď môže mesto v oblasti mestského informačného systému a zvyšovania vedomostnej úrovne menších miest, ktoré sú situované v okrese Nové Zámky slúžiť príkladom pre ostatné mestá, jeho prvoradou úlohou na najbližšie obdobie musí byť podľa názoru Slovenskej ratingovej agentúry konsolidácia verejných financií. Mesto musí zabezpečiť úhradu svojich záväzkov v lehote splatnosti, v opačnom prípade čelí riziku možných exekúcií a straty dôvery zo strany veriteľov. Druhou významnou úlohou je zníženie zadlženosti mesta a vytváranie finančných rezerv na nepredvídané udalosti. V opačnom prípade nebude mesto schopné si aj naďalej plniť svoje funkcie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rating, menuAlias = rating, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:13