StoryEditor

USA predostrú spojencom dôkazy

29.01.2003, 23:00

"Pred nami sú zrejme kritické hodiny," vyhlásil v noci na včera nášho času prezident USA George W. Bush pred oboma komorami Kongresu v dlho očakávanom prejave o stave únie. Prezident zdôraznil, že Saddám Husajn "pomáha a ochraňuje teroristov, vrátane členov Al-Kajdy". Opätovne zopakoval, že svet čakal na odzbrojenie Iraku dlhých 12 rokov. Washington požiada o zvolanie Bezpečnostnej rady OSN na 5. februára, kde by sa mal prerokovať najnovší vývoj okolo irackej krízy. Šéf americkej diplomacie Colin Powell na ňom predostrie nové informácie spravodajského charakteru o ilegálnom zbrojnom programe bagdadského režimu, o pokusoch skryť zbrane pred inšpektormi a irackom prepojení s teroristickými skupinami. Predloženie dôkazov privítal šéf zbrojných inšpektorov OSN Hans Blix.
Kongresmani prezidenta mnohokrát prerušili burácajúcim potleskom, no niektorí demokrati sa k nim nepridali, najmä keď Bush hovoril o pripravovanej vojenskej akcii. Joseph Biden, významný demokratický senátor vo výbore pre zahraničné vzťahy pre CNN vyhlásil: "Ak nepresadíme (vojenskú akciu) spoločne so svetom, tak to, čo spravíme, je výsmech efektívnosti OSN v budúcnosti."
Ironicky včera vyznela správa, že predsedom najvýznamnejšieho fóra OSN o odzbrojení počas májového zasadania bude Irak, spolupredsedom pritom bude aj ďalšia krajina "osi zla" -- Irán. Ide iba o náhodu, predsednícke krajiny konferencie o odzbrojení rotujú podľa abecedy. (Viac v rubrike Zahraničie)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:01