StoryEditor

Jednu zo sekier zaťal Tarantino aj do vlastného čela

17.10.2003, 00:00
Včera sme v prílohe venovanej kariére písali o tom, že servilnosť sa svetom šíri ako nová morová epidémia. Možno k nej priradiť aj väčšinu reakcií na nový film Quentina Tarantina s dadaistickým názvom Kill Bill, ktoré veľkého filmového majstra šetrili a klaňali sa pred jeho novým produktom rozseknutým na dve polovice, aby mohol na tom istom filme zarobiť v dvoch vlnách - prvá prišla na jeseň, druhá príde koncom zimy. S nápadom rozdeliť nakrútené filmové políčka do dvoch filmov však neprišiel Tarantino, ale spolumajiteľ spoločnosti Miramax Harvey Weinstein, prezývaný pre svoju posadnutosť skracovať filmy Strihoruký Harvey. Prekážal mu, napríklad, aj málo razantný strih Gangov New Yorku, tentoraz však dal prednosť rozdeleniu filmu a dvojitej šanci na zárobok.
Filmy, ktoré citujú, parodujú či skladajú poctu množstvu ďalších filmov, zvyčajne oslovujú snobskú časť publika, ktorá sa cíti poctená vlastným zistením, že aspoň časť citovaného/parodovaného/pocteného pozná a dokonca má rada. Je to spôsob, ako sa priblížiť k veľkému majstrovi. Ten sa tentoraz rozhodol poctiť tzv. poklesnuté filmové žánre, počnúc westernom, končiac kung-fu filmami. Jeho snímke Kill Bill kvalitatívne najviac pomohla animovaná pasáž blízka japonskej anime. Prvá časť filmu pozostáva z piatich nelineárne radených častí, čo je práve pri Tarantinovi len veľmi malým prekvapením. So svojim doterajším úspechom sa okrem iného vyrovnáva aj tým, že cituje vlastné filmy. Režisér sa nechal počuť, že Kill Bill bude najlepším akčným filmom všetkých čias, ľudí s podobným názorom však veľa nenájdete. Na výnimočnosť predsa len treba viac originality ako predstavuje film, ktorý stále na niečo naráža, niečo paroduje, zveličuje a vyzdvihuje na filmové nebesá. Dejová kostra je pritom veľmi chatrná a v tomto prípade nie je obalená mäsom, ale zaliata krvou. Pri nakrúcaní sa minulo takmer štyristo litrov červeného preparátu, čo na snímke vidno. Keby sa na červenej tekutinke muselo viac šetriť, možno by sa film postupne neprepadol do trápno-smutnej agónie vrcholiacej v nekonečnej bojovej scéne plnej useknutých hláv, končatín a červených mláčok. Krv strieka po zásahu sečnými zbraňami vo veľkých gejzíroch, čo je vtipné skôr v komornej scéne, kde si účty zo slušného správania vyrovnáva jakuza, než v nasledujúcej skupinovej trápnosti. A ako sľubne sa pritom film začínal...
Snímka spočiatku predstavuje niekoľko filmových žánrov s ich typickými spôsobmi rozprávania, zároveň akoby sama váhala, či sa má do nejakého rozprávania vôbec púšťať a neuspokojí sa s peknými epizódkami z podsvetia. Hlavnou postavou je Uma Thurmanová, ktorá sa po štyroch rokoch preberie z kómy. Upadla do nej vo chvíli, keď jej na vlastnej svadbe prestrelil hlavu šéf mafiánskej skupinky, do ktorej sama patrila. Tak sa predstavuje "Bill", ktorého treba "kill"- vyriešenia ich vzájomného sporu sa zrejme dočkáme až v druhej časti, v tej prvej padlo len niekoľko (desiatok) vedľajších figúr. Oproti najznámejšiemu Tarantinovmu filmu Pulp Fiction ubudlo v snímke Kill Bill humoru, zostala hudba a publikum a pribudla hrdinská ženská postava, akú si v mysli dokáže vypestovať iba muž oddojčený na milovanom braku. Pomstou zaslepená Uma Thurmanová sa v tomto filme viac než herectvu venuje gymnastike, čím naznačuje, že by na filmových festivaloch a na Oscaroch konečne mala vzniknúť cena pre najsvižnejšieho herca/herečku. Bola by to kategória blízka Zlatej maline.

Svetové premiéry v ten istý deň

Niektoré filmy k nám prichádzajú s niekoľkomesačným a v extrémnych prípadoch aj s niekoľkoročným meškaním. Zároveň sa čoraz častejšie objavujú snímky, ktoré za svetovou premiérou meškajú iba pár týždňov, či dokonca prichádzajú do kín v rovnakom čase ako v krajine vzniku. Môžu si to dovoliť iba veľké filmy, ktoré majú dostatočné množstvo kópií a silný marketing. Podľa odborníkov tým môže producent ušetriť na stratách spôsobených pirátskymi kópiami nakrútenými v kinách. Ak sa dlho očakávaný film ako Matrix či Kill Bill objaví v mnohých krajinách naraz, znižuje to nutkanie zháňať nelegálne kópie. Prelomovým bude uvedenie záverečnej časti trilógie Matrix, ktorá bude mať premiéru v každom väčšom meste sveta 5. novembra. Napriek tomu, že druhá časť s názvom Matrix Reloaded bola pre väčšinu fanúšikov istým sklamaním, zarobil viac než prvá časť (doteraz vyše 734 miliónov dolárov), a ten istý výsledok sa dá právom očakávať aj od posledného dielu.
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:46