StoryEditor

Jen prelomil mesačné maximum

23.08.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Japonský jen prekonal oproti doláru 4-týždňové maximum, keď najmä pozitívne údaje o aktivite v japonskom sektore služieb zvýšili optimizmus druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Japonský jen prekonal oproti doláru 4-týždňové maximum, keď najmä pozitívne údaje o aktivite v japonskom sektore služieb zvýšili optimizmus druhej najväčšej svetovej ekonomiky.
Japonský index terciárneho sektora, ktorý je meradlom širšie definovanej ekonomiky služieb, v júni medzimesačne vzrástol o 0,8 %, kým očakávania sa pohybovali iba na úrovni rastu o 0,5 %. Zisky jenu však boli limitované a vývoj ďalších mien kolísavý, keďže investori sa snažili odhadnúť dosah neustále rastúcich cien ropy na najväčšie svetové ekonomiky. "Na trhu sa neudialo nič prevratné, no výsledky japonského sektora služieb pomohli jenu," uviedol menový stratég spoločnosti KBC v Bruseli Peter Fontaine.
Ceny ropy dosiahli nové maximum v blízkosti 49 USD, v prepočte asi 1 592 Sk, za barel, keď ich ťahala najmä eskalácia násilností v Iraku a vysoký dopyt Číny a Indie. "Piatkové údaje z Japonska boli dobré a akciové trhy sa stabilizovali. Vysoké ceny ropy však škodia jenu, pretože Japonsko exportuje svoju produkciu najmä do USA a potrebuje dovážať viac ropy," uviedol menový stratég Commerzbank vo Frankfurte nad Mohanom Carsten Fritsch.
Dolár sa oproti jenu obchodoval na úrovni 109,27 JPY/USD, keď predtým klesol až na 108,98 JPY/USD, čo je jeho najnižšia úroveň od 21. júla tohto roka. Oproti euru sa dolár pohyboval na úrovni 1,2352 USD/EUR, čo je blízko tohtotýždňového 4-týždňového minima 1,2387 USD/EUR.
Tokijská burza uzavrela v piatok s miernym poklesom, keď záujem investorov o akcie technologických firiem otupil ďalší nárast cien ropy na rekordné úrovne. Akciám maloobchodníkov ako Ito-Yokado Co. pomohla správa o zvýšení aktivity v japonskom sektore služieb. Index Nikkei za uplynulý týždeň vzrástol o 1,32 % napriek tomu, že v pondelok klesol na trojmesačné minimum.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:07