StoryEditor

Ako je to s kontrolou stavieb

29.05.2003, 00:00

Štátnym kontrolným orgánom oprávneným dohliadať na to, či je stavba realizovaná v súlade s opečiatkovaným projektom, je stavebná inšpekcia. Na stavby dohliadajú aj v rámci štátneho stavebného dohľadu stavebné úrady. Pracovníci inšpekcie však podľa hlavného inšpektora Petra Holého nemajú s dodržiavaním požiadaviek na stavby z hľadiska ich odolnosti proti zemetraseniu priame skúsenosti. Na stavbu sa totiž zväčša dostávajú až vtedy, keď sú základy zakryté. "Aj keby neboli zakryté, môžu skontrolovať len súlad základov a nosných konštrukcií s projektom," upozornil hlavný inšpektor Peter Holý. Rozhodujúca je teda opäť projektová dokumentácia, ktorá, ak existuje požiadavka na dimenzovanie stavby z hľadiska seizmickej odolnosti, ju musí zohľadniť. Podľa platnej legislatívy je za kvalitu stavby, a teda aj jej seizmickú odolnosť, zodpovedný predovšetkým projektant, zhotoviteľ a stavebník.
Na sprehľadnenie situácie v dozore nad odolnosťou stavieb proti zemetraseniu vidia kompetentné orgány dve riešenia. Ministerstvo výstavby upozorňuje, že v predchádzaní nešťastí môže účinne pomôcť územný plán, v ktorom je priestor na to, aby sa jeho tvorcovia zaoberali všetkými vplyvmi a okolnosťami vplývajúcimi na budúci zástavbu. V záväzkoch pre investorov by v ňom mohli byť presne definované aj povinnosti, ktoré by museli naplniť v lokalitách ohrozených seizmickými otrasmi.
"Bolo by prospešné, keby stavebné úrady nahlasovali regionálnym inšpektorátom povolené viacpodlažné a technicky náročnejšie stavby, aby mohli inšpektori operatívne plánovať kontroly uskutočňovania stavieb v čase ich realizácie základov a nosných konštrukcií," domnieva sa Holý.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 05:58