StoryEditor

Pôžička zo Študentského pôžičkového fondu

28.08.2003, 00:00

Zrejme najvýhodnejší spôsob, ako môže študent prísť k lacnej pôžičke, je obrátiť sa na Študentský pôžičkový fond. Na druhej strane však pôžičku získa len študent s dobrým prospechom, alebo musí pochádzať zo sociálne slabšej rodiny.

Kto môže získať pôžičku?
- O pôžičku z prostriedkov fondu môže požiadať študent dennej formy štúdia na slovenskej, prípadne zahraničnej vysokej škole. Musí mať na Slovensku trvalý pobyt a v zahraničí nesmie poberať štipendium ani inú finančnú podporu. O úver môže požiadať aj študent, ktorý je na slovenskej vysokej škole v postavení zahraničného Slováka. Žiadateľom môže byť aj absolvent bakalárskeho štúdia, ak pokračuje dennou formou v magisterskom alebo inžinierskom štúdiu. Ak žiadateľ študuje naraz na viacerých vysokých školách, môže sa mu poskytnúť pôžička len na jednej z nich.

Koľko, za čo a na ako dlho?
- Maximálna výška pôžičky na jeden školský rok je 20-tisíc korún, prvá časť pôžičky príde študentovi až v decembri. Zvyšok je rozdelený do pravidelných výplat, vždy k 15. dňu v mesiaci. Najväčšou výhodou je práve nízka úroková sadzba, za ktorú môže klient úver získať. Fond si účtuje len 3 percentá ročne. Najdlhšia lehota splatnosti pôžičky je 10 rokov od uzavretia zmluvy. Do tejto lehoty sa nezapočítava čas štúdia. V súvislosti s novelou zákona o vysokých školách sa pripravuje aj zmena zákona o Študentskom pôžičkovom fonde, ktorá by mala zvýšiť maximálnu ročnú výšku pôžičky z 20- na 40-tisíc Sk. Doterajšie mesačné vyplácanie pôžičky by sa malo zmeniť na výplatu úveru v dvoch splátkach.

Odkiaľ má fond peniaze?
- Fond získava prostriedky najmä z Fondu národného majetku, zo splátok už poskytnutých pôžičiek, z úrokov, ktoré získava fond od klientov, ako aj z úrokov z peňazí uložených v banke. Dostáva aj dotácie zo štátneho rozpočtu. Tieto prostriedky môže fond využiť výlučne na poskytovanie pôžičiek študentom vysokých škôl, prípadne na svoju správu. Peniaze zo študentskej pôžičky sú určené na úhradu časti nákladov na vysokoškolské štúdium. Na poskytnutie úveru však študent nemá právny nárok.

Podmienky na priznanie pôžičky
Pôžičku môže získať len študent, ktorý:
- dosahuje počas vysokoškolského štúdia výborný prospech (priemer do 1,5 za predchádzajúci rok a má urobené všetky predpísané skúšky),
- je občanom so zmenenou pracovnou schopnosťou,
- je občanom so zmenenou pracovnou schopnosťou s ťažším zdravotným postihnutím alebo
- je poberateľom sociálneho štipendia,
- priemerný mesačný príjem na člena domácnosti ku dňu podania žiadosti o pôžičku je nižší ako minimálna mzda.

Žiadosť o pôžičku si nemôže podať študent, ktorý:
- opakuje ročník (ak nejde o opakovanie ročníka z vážnych zdravotných dôvodov),
- prestúpil do nižšieho ročníka,
- z rôznych dôvodov v predchádzajúcom školskom roku prerušil štúdium.

Ostatní:
- rada fondu im môže pôžičku priznať, ak boli uspokojené žiadosti žiadateľov, ktorí na ňu majú zo zákona nárok.

Ako na to
1. Žiadateľ o pôžičku, študujúci na vysokej škole v SR, požiada o zaradenie do zoznamu o pôžičku na svojej fakulte na tlačive vydanom fondom do 10. októbra.
2. Fakulta potvrdí, že žiadateľ je študent, prospech žiadateľa za predchádzajúci rok a poberanie sociálneho štipendia.
3. Žiadateľ predkladá overenú fotokópiu rozhodnutia, prípadne posudok príslušného orgánu, podľa ktorej spĺňa podmienky na udelenie pôžičky.
4. Fakulta zostaví abecedný zoznam žiadateľov, ktorý do 20. októbra zašle do fondu.
5. Ak rada fondu schváli žiadosť, riaditeľ fondu oznámi túto skutočnosť žiadateľovi najneskôr do 20. novembra. Spolu s oznamom o schválení pôžičky mu zašle zmluvu o pôžičke a informuje fakultu.
6. Žiadateľ je povinný uzavrieť zmluvu o pôžičke najneskôr do 15. decembra.
7. Ručiteľom pôžičky musí byť občan SR s trvalým pobytom v SR, ktorý má v čase ručenia trvalý pracovný pomer alebo zabezpečený iný pravidelný zdroj príjmu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:08