StoryEditor

DMD holding bol prvý raz v pluse

08.04.2004, 00:00
Podľa údajov z Fondu národného majetku SR bude vlaňajší zisk trenčianskej spoločnosti DMD holding niekoľko násobne vyšší, ako stanovoval podnikateľský zámer.

Podľa údajov z Fondu národného majetku SR bude vlaňajší zisk trenčianskej spoločnosti DMD holding niekoľkonásobne vyšší, ako stanovoval podnikateľský zámer. Ten uvažoval o 90 miliónoch korún. "DMD holding po dlhom čase prvý raz vykáže plusové výsledky," hovorí prezident fondu Jozef Kojda. Ich výšku však nekonkretizoval.
Fond národného majetku síce spravuje v DMD holdingu vyše 46 percent akcií, má však 76 percent hlasovacích práv, keďže spoločnosť drží aj vlastné akcie, s ktorými nikto nehlasuje. Keď fond v roku 2002 prevzal ďalšie akcie a riadenie spoločnosti, vymenil aj vedenie DMD holdingu. "Začali sme tak napĺňať požiadavku vlády, aby sa rozhodujúce vlastnícke vzťahy sústredili do jednej, resp. dvoch firiem," konštatuje Kojda. Až vlani sa fondu podarilo preseknúť dva vlastnícke reťazce firiem uzavreté do seba. Inak by sa štát nemohol do riadenia firiem angažovať. V minulosti totiž manažment DMD holding zakladal na majetku dcérskych firiem ďalšie spoločnosti a vytváral podivné prepojenia. Mnohé materské firmy potom skončili v konkurze.
V terajšej štruktúre holdingu je sústredený biznis so špeciálom do jedného celku, aby firmy v skupine boli schopné aspoň v určitom rozsahu vyrábať pôvodnú produkciu. Ako spresnil prezident DMD holdingu Vojtech Lampert, pokiaľ ide o druhy vojenskej techniky, perspektíva je najmä v hlavňovom programe, vo vežových kompletoch, veľkorážnej munícii a v ľahkých obrnených vozidlách. DMD holding bude tiež využívať kooperácie s renomovanými výrobcami špeciálnej techniky.
"Len čo sa dokončia zmeny vo vlastníckych vzťahoch, mal by sa podľa mňa DMD holding ozdraviť zvýšením základného imania, podobne ako sa to urobilo pri komárňanských lodeniciach," tvrdí Kojda. Existuje však aj možnosť, aby fond na konkrétne výrobné programy presadil štátne garancie a ručil za ne svojím majetkom. Konečným cieľom pre DMD holding je jeho privatizácia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:12