StoryEditor

Monštrum: Vizitka zlej mamy?

18.11.2004, 23:00

Dávno pred uvedením snímky Monštrum v našich kinách sa objavovali správy najmä o nezvyčajnej fyzickej premene krásky Charlize Theronovej či o jej prekvapujúcom hereckom výkone. Vedelo sa, že kvôli stvárneniu postavy vraždiacej prostitútky Aileen Wuornosovej ochotne podstúpila priberaciu kúru, že bude mať umelý chrup a najmä to, že jej radikálna premena osobnosti vyniesla Oscara. Všeličo sa hovorilo, no až teraz (rok po premiére) sa naskytá reálna šanca zhodnotiť, či dokáže presvedčivé podanie filmovej úlohy prekonať silu dokumentov, literatúry či hudobných diel, ktoré na motívy života Aileen Wuornosovej dosiaľ vznikli.

Aileen + Selby = elektrické kreslo
Monštrum je skutočným príbehom prvej masovej vrahyne v kriminálnych dejinách Spojených štátov -- Aileen Wuornosovej. Jej "pôvodným povolaním" je prostitúcia. Divák vstupuje do deja vo chvíli, keď sa Aileen rozhodne skoncovať so životom. Ale až po tom, keď minie posledné drobné v bare pre homosexuálov. Tam jej však skríži plány mladučká lesbička Selby. Aileen, inak presvedčená heterosexuálka, sa do nej nečakane a úplne bezhlavo zamiluje. Selby, ktorá sa v meste zdržiava len preto, že ju rodičia poslali k bigotne veriacim príbuzným na prevýchovu z homosexuality, pohotovo využije náklonnosť zruinovanej "šľapky". Napokon, je to pre ňu príťažlivejšie adrenalínové dobrodružstvo ako nedeľné návštevy kostola či počúvanie poznámok o "prihriatučkom dievčati". Hrá sa, pretože až do tejto chvíle žila s rodičmi a očividne jej chýbajú akčné zážitky. Aileen však chápe Selby ako svoju jedinú záchranu, poslednú možnosť ako-tak šťastnej budúcnosti a osudovú lásku. Financie na najbližšie rande s milovanou zháňa -- ako inak -- vlastným telom. Pri poslednom záťahu je však brutálne znásilnená, zbitá a pred smrťou ju zachráni iba to, že sama zabije agresora. Od tejto chvíle už nedokáže robiť to, čo predtým a trochu naivne sa rozhodne nájsť si inú prácu. Pohľad na zúfalú trosku Aileen, ktorá nič nevie, no snaží sa získať miesto v advokátskej kancelárii, je viac než skľučujúci. Pochopí. No keďže niečím musí živiť seba i Selby, so zlomenou rukou (kompletne závislú od cudzej pomoci) sa vracia k šľapaniu chodníka. A vraždí jedného muža za druhým, pretože mužské pokolenie už naozaj nezvláda. Motívy sú však na veľmi vzdialené od sebaobrany prvého prípadu. Všetko praskne, Selby sa už akosi nezabáva a zuteká a Aileen je odsúdená na trest smrti.

Realita. Nič viac, nič menej...
Film o ženskej vrahyni režírovala žena (Patty Jenkinsová) a stojí najmä na ženských hereckých výkonoch. Charlize Theronová je, nielen vďaka perfektnej maskérke, naozaj výborná. Scéna, v ktorej sa umýva na verejných toaletách, vznikla iste zámerne, aby sa neveriaci divák presvedčil, že záhyby, ktoré prevísajú cez jej nohavice, sú pravé. No presvedčivé sú aj stiahnuté kútiky úst, tiky mimických svalov či "zdivočený" pohľad. Znalec Theronovej fotografií márne hľadá záblesky jej skutočnej podoby. Christina Ricci, predstaviteľka Selby, pôsobí nemenej autenticky, hoci využíva minimálne prostriedky, gestá či pohyby. Scenár, keďže ide o skutočnú udalosť, je dobrý a nenarušený tvorivými vsuvkami. Podáva informáciu. Režisérka sa úspešne vyhla glorifikácii antihrdinky, no i jej odsúdeniu. Úsudok teda ostáva na obecenstve. Protivná príbuzná mladej Selby sa vo filme ironicky pýta, či sú všetky prostitútky ospravedlniteľné len preto, že dievčatá mali v detstve zlé mamy. Možno neradi, no dáte jej za pravdu. Zároveň si však uvedomujete, že osud monštra Aileen Wuornosovej bol od začiatku pekelný a jeho výsledok má ďaleko od obyčajnej pomsty trucovitého dieťaťa.

Kto bola Aileen Wuornosová
Narodila sa 29. októbra 1956 ako Aileen Carol Pittmanová. Jej biologický otec, odsúdený za zneužívanie detí, sa obesil vo väzení v roku 1969. Matka opustila Aileen a jej o rok staršieho brata v roku 1960. Deti vychovávali starí rodičia. Aileen bola od siedmich rokov zneužívaná príbuzným, mala pomer s vlastným bratom. Prekonala drogovú a alkoholovú závislosť. V štrnástich rokoch otehotnela. Bola vyhnaná z domu, žila v automobilovom vraku v lese a živila sa prostitúciou. V priebehu rokov 1989 -- 1990 zavraždila niekoľkých mužov (údajne siedmich), prvého v sebaobrane. Odsúdili ju za šesť vrážd. Trpela zvukovými halucináciami. Po dvanástich rokoch v cele bola 9. októbra 2002 popravená na Floride.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:34