StoryEditor

Investície do akciových fondov sa môžu oplatiť

25.04.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Bratislava (TASR)
Investície do akciových fondov, ktoré vlani neprinášali zhodnotenie, sa môžu v tomto roku vďaka očakávanému oživeniu akciových trhov oplatiť. Podľa Ingrid Melicherovej, predsedníčky Predstavenstva správcovskej spoločnosti AMSLICO AIG Funds, ktorá v súčasnosti spravuje aktíva v hodnote asi 300 mil. Sk, môže v tomto roku dôjsť k určitej zmene trendu z uplynulých mesiacov, keď boli najvýhodnejšie investície do fondov dlhopisových a peňažného trhu. "Atraktívne výnosy, spôsobené vysokými úrokovými sadzbami, lákali investorov viac než rizikové akcie, ktoré v priebehu roka klesali," uviedla I. Melicherová. "Ak sa však naplnia predpoklady analytikov, mohla by sa stať v roku 2002 investícia do akciových fondov tým správnym rozhodnutím," dodala.
Dôvody, pre ktoré sa môže investovanie do akcií stať atraktívnejšie ako nákup dlhopisov, sú najmä vo vývoji americkej ekonomiky, ktorá v posledných týždňoch zaznamenala oživenie. "Viacero kľúčových fundamentálnych ukazovateľov ekonomiky USA dosiahlo lepšie hodnoty, ako sa očakávalo," konštatovala I. Melicherová. "Ak sa potvrdia výsledky amerických spoločností, ktoré sú publikované práve v tomto období, a znaky oživenia americkej ekonomiky, rastu akciových titulov by už nič nemalo stáť v ceste." Na európskych trhoch je pritom vývoj akcií veľmi podobný vývoju na amerických burzách, čo je čiastočne prejavom globalizácie.
I napriek tomu, že vývoj portfólia otvorených podielových fondov sa presne dopredu predikovať nedá, záujem o investície prostredníctvom týchto fondov v uplynulom období značne vzrástol. Vplývali na to viaceré udalosti z uplynulých mesiacov, najmä však krach nebankových nelicencovaných inštitúcií a nové legislatívne úpravy. Investície klientov sú chránené viacerými legislatívnymi úpravami a na činnosť fondov dohliada Úrad pre finančný trh. "Zákon o kolektívnom investovaní veľmi jasne vymedzuje, aké finančné nástroje a ich percentuálne limity je možné nadobúdať do portfólia podielového fondu," spresnila I. Melicherová.
Zvýšenie záujmu o fondy však nespôsobila len lepšia legislatívna ochrana, ale aj fakt, že došlo k poklesu výnosov z úložiek v bankách, a preto investori začali hľadať výhodnejší spôsob zhodnocovania voľných prostriedkov. "Úrokové sadzby v bankách klesli, čo spôsobilo záujem investorov o nové formy investovania," uviedla I. Melicherová. Kolektívne investovanie si tak podľa nej za niekoľko rokov svojej existencie dokázalo získať priazeň investorov na Slovensku. Fakticky sa len opakuje to, čo sa už udialo vo vyspelých krajinách, kde je umiestňovanie úspor obyvateľstva do podielových fondov veľmi populárne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:42