StoryEditor

Euro: Čím neskôr, tým lepšie

Otázka neznie, či euro prijať, alebo nie. Spoločná európska mena má rad prínosov. Na jej prijatie sme sa už zaviazali podpisom prístupovej zmluvy. Otázka je, kedy je najlepšie euro prijať.

V diskusii o termíne, kedy by Česká republika mala prijať euro, nastal veľký posun. Ešte nedávno sa prijatie eura často prezentovalo verejnosti tak, že kto je za Európu, ten je aj za euro, a to čo možno najrýchlejšie. V poslednom čase sa začínajú stále častejšie ozývať hlasy, že v tejto podobe je problém veľmi zjednodušený a že by sme sa mali skôr zamyslieť nad výhodami a nevýhodami eura.
Medzi kladmi sa obvykle vyratúva nižšie kurzové riziko, nižšie náklady na konverziu mien alebo nádeje na prilákanie väčšieho počtu investorov. Ten, kto medzi zástancov eura práve nepatrí, často hovorí o obmedzení rozpočtovej suverenity českej vlády.
Skutočnosť, že si kabinet v čase prechodu na euro nebude môcť dovoliť plytvať verejnými financiami, ale, naopak, bude musieť dodržiavať tzv. Pakt stability, môžu chápať najmä ministerskí úradníci ako nevýhodu. No z pohľadu daňových poplatníkov máme skôr dôvod na oslavy, pretože vláda ich naďalej nebude môcť bezuzdne zadlžovať.
Často sa negatívne hovorí aj o riziku vyššej inflácie a strate autonómnej menovej politiky centrálnej banky. V skutočnosti však pri troche snahy môžeme tieto potenciálne nevýhody obmedziť. Stačí málo: s eurom sa neponáhľať. Otázka načasovania je skutočne kľúčová. Práve na okamihu prijatia eura záleží, či prevážia klady spoločnej európskej meny nad jej zápormi, alebo naopak.
Je jasné, že ceny sú u nás oveľa nižšie ako v eurozóne. Ťažko môžeme očakávať, že taký stav je udržateľný aj po zavedení jednotného platidla. Preto máme dve možnosti. Prijať rýchlo euro a bezmocne sledovať, ako ceny v obchodoch rastú a dobiehajú cenovky v zahraničí. Taká možnosť by asi máloktorého občana potešila, najmä keď sme na infláciu už takmer zabudli.
Navyše, vysoké ceny budú tlačiť na rýchly rast miezd, ktorý sa zasa odrazí do nákladov výrobcov a nižšej konkurencieschopnosti českých podnikov na svetových trhoch. To by v prípade pomaly rastúcej produktivity práce mohlo vyústiť do hromadného prepúšťania a rastu nezamestnanosti. Našťastie, je tu ešte druhá možnosť, ako vyrovnať ceny u nás a za hranicami bez toho, aby sme veľmi ublížili našim peňaženkám. Tá možnosť je mať trpezlivosť a počkať, až kurz českej koruny urobí prácu sám. Ak sa koruna v priebehu rokov bude neustále pomaly posilňovať, o nejaký čas bude platiť, že české ceny prerátané silnejším kurzom sa naraz vyrovnajú zahraničným cenám v eurách.
Taká možnosť by bola pre českých spotrebiteľov oveľa prijateľnejšia, ako skokový rast cien. Predpokladá však, že s prijatím eura sa nebudeme ponáhľať. Aj strata samostatnej menovej politiky môže byť pre českú ekonomiku veľkým problémom. Menová politika Európskej centrálnej banky má pre každú krajinu eurozóny iné dôsledky a nie vždy sú najšťastnejšie.
Predstavme si, že sa s prijatím eura poponáhľame. Ale česká ekonomika ešte nebude vo veľmi dobrej kondícii a podniky by potrebovali povzbudiť čo najväčším zlacnením úverov. ECB nám ale prichystá ľadovú sprchu. V obavách, že by nízke úroky mohli vyvolať, napríklad, v Írsku infláciu, pritiahne kohútik a nechá úrokové sadzby vysoko. V tej chvíli české podniky nedočiahnu na drahé úvery, nebudú môcť investovať do výroby a budú musieť začať prepúšťať. Sľubné nastupujúce ekonomické oživenie sa zmrazí, zvýši sa nezamestnanosť. Tento scenár hrozí, ak sa pripojíme k eurozóne v čase, keď sa naša ekonomika nedokáže viac priblížiť priemernej západoeurópskej ekonomike.
Ak však prekonáme netrpezlivosť a s eurom počkáme, prinesie nám to ovocie. Postupujúca globalizácia, prichádzajúce zahraničné investície a stále štrukturálne zmeny v ekonomike nutne povedú k tomu, že sa český hospodársky cyklus viac priblíži k nemeckému cyklu. Nemecko sa zasa viac priblíži napríklad Španielsku alebo Francúzsku.
Keď sa všetky ekonomiky budú pohybovať čo možno najviac podobne, čiže porastú, aj budú klesať v rovnakej chvíli, jednotný prístup Európskej centrálnej banky bude vyhovovať všetkým. Nebude hroziť, že u nás pribrzdí rast, zvýši ceny alebo nezamestnanosť. V tej chvíli bude Česká republika pripravená na prijatie eura a klady budú prevažovať nad zápormi.
Otázka neznie, či euro prijať alebo nie. Spoločná európska mena má rad prínosov. Na jej prijatie sme sa už zaviazali podpisom prístupovej zmluvy. Otázka je, kedy je najlepšie euro prijať. Odpoveď, čím neskôr, tým lepšie. Myslíme si, že rok 2010 je prvým vhodným okamihom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:27