StoryEditor

Vzácny park v Betliari dýcha po rekonštrukcii opäť minulosťou

11.11.2003, 23:00
Kaštieľ v Betliari si prezrie ročne 70 až 80 tisíc návštevníkov, z nich asi tretina zavíta aj do parku.

Prírodný park betliarskeho kaštieľa patrí medzi najzachovalejšie historické parky Slovenska, ale aj Európy. Vznikol pri letnom sídle uhorskej šľachtickej rodiny Andrássyovcov v okolí kaštieľa Betliar v 18. storočí. Jeho súčasnú podobu začal formovať začiatkom 19. storočia záhradný architekt Henrich Nebbien. Počiatočný barokový sloh francúzskej záhradnej architektúry sa po viacerých prestavbách v priebehu dvoch storočí priblížil duchu anglických prírodných parkov, až do dnešnej podoby ojedinelého krajinárskeho skvostu. Ozdobou 81-hektárového areálu sú najmä vzácne cudzokrajné dreviny, drobné romantické stavby, plastiky, dômyselný vyše štvorkilometrový vodný systém s fontánami, umelými tokmi, desaťmetrovým vodopádom a rybníkmi. Park pretína rozsiahla sieť chodníkov a ciest dlhá takmer šesť kilometrov a vyše poldruhakilometrová pagaštanová alej so 640 stromami.

Znovuoživenie za 12 miliónov
Betliarsky park bol v r. 1978 zaradený do evidencie umelecky a kultúrne hodnotných parkov sveta UNESCO. "Napriek tomu nebola jeho úprave a údržbe venovaná dostatočná pozornosť. Bol zanedbaný, mnohé jeho vzácne objekty boli zničené, znefunkčnené a porasty zaplienené náletmi," uvádza Brigita Nagyová, vedúca oddelenia historickej zelene múzea Betliar. Po ukončení päť rokov trvajúcej komplexnej rekonštrukcie samotného kaštieľa prišiel v r. 1994 na rad aj park. Jeho prvú etapu odštartovala finančná podpora Komisie kultúry EÚ vo výške 2,45 mil. Sk. Počas deviatich rokov obnovy, ktorá sa skončila vlani, sa celkovo preinvestovalo do krajinárskych a parkových úprav, komunikácií, opravy objektov a vodohospodárskych prác vyše 12 mil. korún. Okrem prostriedkov z Bruselu sa na financovaní prác podieľalo ministerstvo kultúry a fond Pro Slovakia.

Projekty pre eurofondy
Napriek ukončeniu hlavnej časti rekonštrukčných prác ostalo ešte veľa neodkladných vecí, ktoré treba čím skôr riešiť, vysvetľuje Nagyová. Prioritou je ošetrenie pagaštanovej aleje napadnutej škodcom, ako i každoročný boj s kôrovcom, ktorý decimuje smrekové porasty. Múzeum má tiež v pláne dokončiť opravy niektorých stavieb v parku, na ktoré už nezvýšili prostriedky z rekonštrukcie. Pre návštevníkov pripravuje zriadenie prehľadného informačného systému, s vyznačením prehliadkových trás v parku a so základnými údajmi o jeho pozoruhodnostiach. Podľa Nagyovej na to však peniaze pridelené z bežného rozpočtu nestačia, preto sa múzeum snaží uspieť s projektmi v súťaži o prostriedky z fondov a grantov. "Máme pripravené viaceré zámery, problémom však je, že o eurofondy sa nemôžme uchádzať samostatne a navyše prístup k zdrojom sa nám zdá dosť komplikovaný a odrádzajúci," hovorí.

Park ako škola hodnôt
Kaštieľ v Betliari si prezrie ročne 70- až 80-tisíc návštevníkov, z nich asi tretina zavíta aj do parku. Pracovníci múzea poskytujú záujemcom o park aj sprievodcovské služby spolu s odborným výkladom. Najčastejšími sú však odborníci. "V tomto smere ostávame parku ešte mnoho dlžní a nevyužívame dostatočne jeho jedinečné možnosti," myslí si Nagyová. Odborno-spoznávacie exkurzie pre školy by mohli byť práve tým pozitívnym impulzom pre mladých ľudí, aby si vytvorili vzťah k skutočným hodnotám, naučili sa vážiť si ich a ochraňovať, dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:03