StoryEditor

Projekt rozvoja Oravy a Liptova

17.04.2003, 00:00

Agentúra regionálneho rozvoja v Žiline začala s realizáciou projektu rozvoja Oravy a Liptova, podporeného programom Phare CBC. Hlavným cieľom projektu je prispieť k rozvoju hraničného slovensko-poľského regiónu vytvorením štúdie Návrhu turistickej zóny Zakopané -- Zuberec -- Liptovská Mara. Podporované budú aktivity slúžiace na predĺženie zimnej a letnej turistickej sezóny s možnosťou využitia stravovacieho a ubytovacieho potenciálu v intravilánoch obcí so sekundárnym rozvojom služieb a znižovania nezamestnanosti.
Príkladom návrhov na komplexné riešenie územia je napríklad ekologizácia využívania krajiny s návratom k pestovaniu pôvodných plodín, rozvoj tzv. turistických gazdovstiev s remeslami, ekologickým hospodárením a turistickým využitím s kompletnými službami, využitie opustenej pôdy a zhodnotenie potenciálu regionálnej biomasy. Ďalším návrhom je doplnenie služieb a pohybových aktivít. Alternatívne by sa malo riešiť dopravné prepojenie lokalít so špecifickými prírodnými danosťami vhodným a atraktívnym obslužným systémom, ktorý by mal charakter rozvojovej urbanistickej osi, v smere (L. Mikuláš) -- L. Teplá -- Malatiná -- Zuberec (odbočka na Zverovku) -- Koscielisko -- Zakopané s celkovou dĺžkou tratí 60 km. Súčasťou propagácie by mohlo byť zavádzanie multifunkčných liniek, internetu, teleworkingu a integrovaného turistického informačného systému s využitím videokamier cez server v Zuberci. Bola už podpísaná medziregionálna spoločenská zmluva MARSZ o spolupráci samospráv na realizácii projektu.
Súčasťou projektu je vypracovanie Plánu územných aktivít PUMA. Plán PUMA bude obsahovať, napríklad, návrhy ekologického dopravného prepojenia jestvujúcich a navrhovaných centier CR, vybudovanie troch nových lyžiarskych stredísk, čiastočnú kultiváciu územia -- zalesnenie opustenej pôdy a pod., návrh 15 až 30 gazdovských dvorov, návrhy revitalizácie častí územia -- turistické chodníky, vodné toky, a pod., vytvorenie komplexných stredísk služieb a termálnych kúpalísk, návrh integrovaných trás pre cyklistiku, turistiku a bežecké lyžovanie, návrh zón ticha. Vybrané zámery by sa mali financovať prostredníctvom štrukturálnych fondov EÚ. Celkové náklady projektu, ktorý sa začal realizovať v januári tohto roku, by mali byť 41 100 eur, z toho 85 % financuje Európska komisia, Program Phare CBC (cezhraničná spolupráca), FMP (Fond malých projektov) SR/PL (Slovensko-Poľsko). V súčasnosti je navrhnutých okolo 30 zámerov.
Očakávané výsledky
-- zvýšenie ubytovacích kapacít regiónu zo súčasných 4 000 lôžok na možných 10 000 (na slovenskej strane regiónu)
-- zvýšenie stravovacích kapacít zo súčasných 1 000 na možných 2 000 (na slovenskej strane regiónu)
-- zvýšenie prepravnej kapacity horských zariadení (napr. lanovky, vleky a pod.) zo súčasných 6 000 osôb/hod. na možných 20 000 (na slovenskej strane regiónu)
-- umožnenie špičkovej návštevnosti riešeného územia (maximálna návštevnosť v najnavštevovanejších dňoch) zo súčasných 8 000 osôb/deň na plánovaných 15 000.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:28