StoryEditor

Proces s Miloševičom nakrátko odročili

07.07.2004, 00:00

Proces s juhoslovanským exprezidentom Slobodanom Miloševičom bude pokračovať 14. júla, ak to jeho zdravotný stav dovolí, včera o tom rozhodli sudcovia Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Kardiológ zároveň preskúma, či je obžalovaný zo zdravotného hľadiska schopný naďalej viesť svoju obhajobu. Sudcovia zatiaľ nerozhodli, či Miloševičovi vymenujú obhajcu aj proti jeho vôli, no požiadali tajomníka tribunálu, aby našiel právnika, ktorého by v prípade potreby poverili obhajobou Miloševiča. Podľa rozhodnutí sudcov zdravie Slobodana Miloševiča umožňuje, aby exprezident čelil procesu pred haagskym tribunálom OSN. Bez ohľadu na zdravotný stav Miloševiča, proces kvôli letným prázdninám prerušia 21. júla a obnovia 31. augusta
Sudcovia rozhodnutie zverejnili v komuniké po niekoľkohodinovej porade za zatvorenými dverami, na ktorej rozhodovali o ďalšom priebehu procesu. Ten sa začal vo februári 2002 a pre ochorenia obžalovaného bol často prerušovaný, čím sa dostal do výrazného časového sklzu. Miloševič trpí na vysoký krvný tlak, často ho postihla chrípka a vyčerpanie. Pre jeho zlý zdravotný stav v minulosti zmiernili tempo pojednávaní a obžalovanému vyčlenili viac dní na odpočinok.
Miloševič mal v pondelok začať so svojou obhajobou, pre jeho vysoký krvný tlak pojednávanie po krátkom čase zrušili a na tento týždeň nenaplánovali žiadne obhajoby. Na vlastné želanie sa exprezident obhajuje sám, čo si vyžaduje jeho prítomnosť na pojednávaniach. Zástupcovia prokuratúry preto žiadali, aby mu tribunál vymenoval obhajcu aj proti jeho vôli. Obžalovanému na obhajobu vyčlenili 150 pojednávacích dní. Miloševič, ktorý čelí obvineniam v súvislosti s vojnami v Kosove, Bosne a Chorvátsku, odmieta uznať legitimitu ICTY a ako svedkov chce predvolať viacerých svetových politikov vrátane exprezidenta USA Billa Clintona a britského premiéra Tonyho Blaira.
Šesťdesiatdvaročný Miloševič má vážne srdcové problémy. V Haagu čelí obvineniam z vojnových zločinom, zločinom proti ľudskosti a zločinu genocídy v Bosne, Chorvátsku a v Kosove v rokoch 1991 až 1999.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 19:47