StoryEditor

Obstojí drevársky a nábytkársky priemysel SR v tvrdej konkurencii EÚ?

27.05.2002, 00:00

Slovenská ratingová agentúra, a. s., predstavuje ďalší z krátkych analytických prehľadov odvetví hospodárstva, ktorých cieľom je poskytnúť niekoľko základných informácií o jednotlivých odvetviach tak z lokálneho pohľadu, ako aj z pohľadu ich postavenia v rámci európskych a globálnych trhov. Dnes prinášame krátky prehľad o drevárskom a nábytkárskom priemysle. Komplexnú analýzu odvetvia získate v Slovenskej ratingovej agentúre, a. s. (e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., www.slovakrating.sk).


Pozícia odvetvia v priemysle SR a charakteristika odvetvia
Drevársky a nábytkársky priemysel má na tvorbe HDP zanedbateľný podiel, napriek tomu, že sa v posledných rokoch zvyšuje, stále nedosahuje ani jedno percento (za prvý polrok 2001 dosahoval len 0, 67 %) a na HDP priemyslu dosahuje tento podiel iba 2,5 %. Odvetvie má takisto nízky podiel na zamestnanosti v priemysle (5,3 %). Nízka kúpyschopnosť obyvateľstva v porovnaní s európskym štandardom (HDP v parite kúpnej sily na Slovensku tvorí len približne polovicu priemeru EÚ) vytvára veľkú príležitosť na odbyt pre lacný a menej kvalitný dovoz z krajín strednej Európy. Tento jav komplikuje situáciu firmám, ktoré vyrábajú pre domáci trh. Zamestnanosť v odvetví sa od roku 1997 podstatne znížila (približne o 22 percent). Bolo to však spôsobené odstraňovaním prezamestnanosti v odvetví, ako aj bankrotom viacerých podnikov po ich privatizácii. Podiel zamestnancov tohto odvetvia predstavuje v roku 2000 viac ako 5 % všetkých pracovníkov spracovateľského priemyslu. Je teda zrejmé, že produkcia v drevospracujúcom a nábytkárskom priemysle vyžaduje viac pracovníkov ako výroba v iných odvetviach spracovateľského priemyslu. Priemerná mesačná mzda (9 867 Sk) dosahuje 77 % úrovne priemernej mzdy v priemysle, čiže výroba v odvetví nie je príliš náročná na kvalifikovanú pracovnú silu.

Pre drevársky a nábytkársky priemysel je v SR charakteristické:

- Nezávislosť od dovozu materiálových vstupov -- dostatočná surovinová základňa -- na druhej strane legislatívne nezabezpečená ich obnoviteľnosť;
- Vysoký podiel malých a stredných podnikov (viac ako 80 % tvoria podniky s r. o.);
- V drevárskom priemysle -- nízka miera finalizácie výrobkov;
- Vysoká exportná výkonnosť v porovnaní s ostatnými odvetviami priemyslu vyplývajúca z vývozu prvotne spracovaného dreva a reexportu;
- Nízka kúpyschopnosť obyvateľstva v SR, orientácia na lacné výrobky nábytkárskeho priemyslu z krajín strednej Európy síce nižšej kvality, ale za nižšiu cenu;
- Rozhodujúci zdroj pracovných príležitostí v niektorých regiónoch Slovenska;
- Rozpad tradičných výrobcov nábytku;
- Nízka ekonomická sila slovenských podnikov bez zahraničného kapitálu a vysoká zadlženosť.

Pri definovaní charakteristiky odvetvia je však nutné diferencovať medzi podnikmi so zahraničnou majetkovou účasťou a podnikmi so slovenským kapitálom.

Postavenie a charakteristika odvetvia v krajinách EÚ a vo svete
Svetový drevársky priemysel je reprezentovaný dvoma hlavnými producentmi. Aj keď najväčší podiel, viac ako 28 % svetovej výmery lesa, pripadá na krajiny Južnej a Latinskej Ameriky, najväčšími producentmi drevnej suroviny na svete sú krajiny Severnej Ameriky s výmerou len 15 % svetových lesných plôch a podielom na produkcii 40 %. Krajiny EÚ sú druhými najväčšími producentmi s podielom takmer 35 %, a ich podiel lesných plôch predstavuje len necelých 5 % zo svetovej výmery lesa. Európsky drevársky priemysel je charakteristický veľkým počtom malých a stredných podnikov a úzkou spoluprácou medzi vlastníkom lesa a spracovateľom dreva. Odvetvie v Európskej únii zamestnáva 2,07 mil. ľudí. Najväčšími zamestnávateľmi sú Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko a Španielsko, ktoré sa podieľajú na zamestnanosti v drevárskom priemysle EÚ 75 %.
Aj napriek dostatku drevnej hmoty, krajiny EÚ upriamujú svoju pozornosť v oblasti obchodu na krajiny SVE, kde je dostatočná surovinová základňa a cena tovaru je niekoľkonásobne nižšia.
V nábytkárskom priemysle ročná výroba i spotreba vo svete dosahuje hodnotu 200 mld. USD. Ročne sa vo svete exportuje nábytok v hodnote asi 50 mld. USD. Najväčším výrobcom i spotrebiteľom nábytku vo svete sú USA. V nábytkárskom priemysle EÚ hodnota produkcie predstavuje 81,2 mld. eur a za posledných desať rokov vzrástla o 25 % zo 65 mld. eur na 81,2 mld. eur.
Európsky nábytkársky priemysel je reprezentovaný malými a strednými podnikmi a predstavuje nízku koncentráciu -- desať najväčších spoločnosti v EÚ vytvára menej ako 9 % celkových európskych dodávok. Tradičnými výrobcami nábytku sú Nemecko (34 mld. eur), Taliansko (11,25 mld. eur) a Francúzsko (11,25 mld. eur).
V súčasnosti sa prejavujú v nábytkárskom priemysle EÚ nové trendy spojené s koncentráciou a realokáciou výrobných štruktúr do oblastí s nízkymi mzdovými nákladmi (aj keď s nižšou produktivitou práce), ako sú krajiny SVE (Poľsko, Česká republika). Ďalším trendom, ktorý ovplyvní vývoj výroby v nábytkárskom priemysle EÚ, sú cezhraničné akvizície v podobe odbytových reťazcov, čím využívajú túto konkurenčnú výhodu mnohí výrobcovia v EÚ.

Odvetvie v domácom ekonomickom prostredí
Sektor drevospracujúceho a nábytkárskeho priemyslu sa napriek výbornej surovinovej základni nachádza vo veľmi nepriaznivej situácii. Ako dôsledok recesie domáceho trhu, liberalizácie cien materiálov, útlmu v stavebníctve a straty trhov došlo začiatkom 90. rokov k zníženiu produkcie. Bankrotom bývalých veľkých podnikov vznikli stredné a malé organizácie.
Drevársky priemysel je charakterizovaný vysokým počtom konkurzov, odstavených výrob a finančnými problémami celého odvetvia. Takmer všetky sprivatizované spoločnosti sa nachádzajú v konkurze a ich výrobný program prevzali nástupnícke podniky. (Bukóza Vranov, a. s., v konkurze, ktorej výrobu prevzal Bukóza Hencovce, alebo Smrečina, a. s., v ktorej priestoroch vyrába Smrečina Holding I, a. s., Banská Bystrica). Drevárske podniky sú vysoko zadlžené voči bankovým domom, ako aj lesnému hospodárstvu. Nedisponujú dostatočnými vlastnými investičnými zdrojmi nutnými na inováciu produkcie a modernizáciu strojového zariadenia, čo sa stalo dôsledkom ich technickej a technologickej zastaranosti, ktorá bráni udržiavať krok s rastúcimi požiadavkami domáceho, ale hlavne zahraničného trhu.
Nábytkársky priemysel.
Pred rokom 1989 boli viaceré výrobné kapacity budované okrem krytia domácich potrieb i na zabezpečenie exportu predovšetkým na východné trhy. Následný rozpad tradičných trhov, zníženie dopytu v týchto krajinách, ako i na domácom trhu, neschopnosť presmerovať produkciu na náročnejšie trhy vyspelých ekonomík a nezvládnutie manažérskych schopností, spôsobili postupné zníženie využívania výrobných kapacít, následných konkurzov spoločností či úplné zastavenie niektorých výrob. Táto skutočnosť je reprezentovaná spoločnosťou Coopex holding, ktorej väčšina z deviatich bývalých najväčších nábytkárni združených v holdingu je v konkurze a výrobu oživili až noví majitelia.
Spoločnosti so zahraničným kapitálom v drevárskom, ako aj nábytkárskom priemysle, majú najväčší podiel na oživení produkcie na Slovensku. Využili dostatočnú surovinovú základňu a výhodu kvalitnej a hlavne lacnej pracovnej sily. Lepšie finančné zázemie a kvalitnejšie know-how zvýhodňuje ich postavenie a konkurencieschopnosť na slovenskom trhu.
K najvýznamnejším zahraničným investorom patria Kronospan Slovakia Prešov, Swedwood Slovakia Malacky a Weser -- okná, s. r. o., Nové Mesto nad Váhom, z nábytkárskych firiem Swedwood v Trnave a Malackách a Lind Mobler Krupina.

Slovenský drevársky a nábytkársky priemysel je vo veľmi zložitej situácii. Komparatívne výhody, ktoré mu poskytujú zdroje dreva z lesného hospodárstva, však nedokáže dostatočne využiť. Celý sektor je sprevádzaný vysokým počtom konkurzov, celým radom odstavených výrob a závodov, vysokou zadlženosťou voči bankám a dodávateľom. Trvalý nedostatok finančných prostriedkov na prevádzku, modernizáciu techniky a technológií, nevyužívanie celého radu v minulosti významných kapacít, si vyžaduje masívny vstup zahraničného kapitálu, bez ktorého nie je možný akýkoľvek posun smerom ku krajinám EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 00:04