StoryEditor

Vyhlásenie Národného konventu

11.04.2003, 00:00

Vyhlásenie šiesteho zasadnutia Národného konventu o európskej budúcnosti Slovenska
Vyhlásenie
šiesteho zasadnutia Národného konventu o európskej budúcnosti Slovenska

"My, členovia Národného konventu o európskej budúcnosti Slovenska, pozorne sledujeme priebeh rokovaní Konventu o budúcnosti Európy v Bruseli, ktoré formuláciou konkrétnych ustanovení budúcej ústavnej zmluvy EÚ vstupuje do rozhodujúcej etapy. Veríme, že jej konečný návrh bude prehľadný, zrozumiteľný a vyvážený tak, aby vyjadroval názory ako členských tak aj kandidátskych krajín.

Budúce usporiadanie Európskej únie sa nesmie odcudziť princípom solidarity, subsidiarity a proporcionality. Musí zachovať rovnováhu medzi európskym, národno-štátnym a občianskym prvkom, ktorých inštitucionálnym vyjadrením sú najmä Európska komisia, Rada a Európsky parlament.

Podporujeme snahy vedúce k zjednodušeniu a sprehľadneniu fungovania únie. Opätovne zdôrazňujeme, že za konkrétne spôsoby ako tento cieľ dosiahnuť považujeme: nahradenie existujúcich zmlúv primárneho práva únie jednou ústavnou zmluvou, priznanie právnej subjektivity EÚ, zlúčenie existujúceho trojpilierového usporiadania únie, explicitné vymedzenie kompetencií medzi úniou a členskými štátmi, vyjasnenie vzťahov medzi legislatívou a exekutívou na európskej úrovni, zjednodušenie rozhodovacích procesov.

My, členovia Národného konventu o európskej budúcnosti Slovenska, podporujeme:

˙priznanie právnej záväznosti Charte základných práv EÚ a jej inkorporáciu do ústavnej zmluvy2;
˙spolurozhodovanie Európskeho parlamentu v oblasti legislatívy ako všeobecné pravidlo európskej normotvorby;
˙posilnenie participácie národných parlamentov na európskych záležitostiach
˙zachovanie rotujúceho predsedníctva Európskej rady;
˙zavedenie tímového predsedníctva v sektorálnych radách na obdobie dlhšie ako je súčasných šesť mesiacov, pri zabezpečení rovnoprávnej rotácie všetkých krajín;
˙zachovanie princípu 1 členská krajina = 1 komisár;
˙voľbu predsedu Európskej komisie v Európskom parlamente kvalifikovanou väčšinou.

Sme presvedčení, že zohľadnenie vyššie uvedených princípov napomôže dosiahnutie cieľov, ktoré boli stanovené v Laekenskej deklarácii."


1 K vyhláseniu sa nepripojilo Hnutie za demokratické Slovensko
2 Ekumenická rada cirkví a Konferencia biskupov Slovenska navrhla zmenu do textu v tomto bode nasledovne:
" - priznanie právnej záväznosti Charte základných práv EÚ a jej inkorporáciu do ústavnej zmluvy, spolu s návrhmi, ktoré v minulosti prijal Národný konvent o európskej budúcnosti Slovenska a Národná rada Slovenskej republiky;"

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/euro, menuAlias = euro, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:08