StoryEditor

Metalurgia profituje zo zotavenia cien

11.12.2002, 23:00

Ceny priemyselných kovov sa síce v poslednom čase mierne zotavili, no ešte rozsiahlejšie oživenie nie je v dohľade. Analytici však vzhľadom na očakávané hospodárske zotavenie v nadchádzajúcom roku odporúčajú investorom nakupovať akcie veľkých metalurgických podnikov.
Tieto akcie však výrazne závisia od stavu svetovej ekonomiky a vzhľadom na všeobecný pokles hospodárskeho rastu v posledných mesiacoch nemali investori veľký záujem o takéto akcie. Keďže však investori v poslednom čase pozorne sledujú signály o ďalšom vývoji svetovej ekonomiky, priemyselné suroviny, predovšetkým neželezné kovy a ich výrobcovia, sa čoraz viac dostávajú do centra pozornosti trhov. Oneskorenie očakávaného zvýšenia kurzov kovov súvisí s posunom zotavenia hospodárstva, keďže ceny surovín sa zväčša vyvíjajú v súlade s priemyselnou produkciou. Priamy zisk z toho plynie pre akcie metalurgického sektora -- baní a vysokých pecí, keďže vyššie ceny surovín sa odzrkadľujú v rastúcich tržbách a ziskoch.
Obraz o celkovej situácii je však v súčasnosti nejasný. Ceny mnohých kovov, ako medi či hliníka, sa síce od začiatku októbra zotavili, no všeobecné oživenie je ešte v nedohľadne. Odborníci tento vývoj pripisujú špeciálnym faktorom, napríklad plánovanému znižovaniu produkcie medi a výraznejšie oživenie cien očakávajú až v druhej polovici budúceho roka.
Určitý optimizmus cítiť z vyjadrení analytikov investičnej banky Merrill Lynch. Podľa ich slov vznikli povzbudivé signály pre vzostup cien, no za príčinu ich doterajšieho poklesu považujú nadbytočnú kapacitu, ktorú si sektor vybudoval sám. Napriek tomu už na budúci rok očakávajú mierne zvýšenie cien kovov priemerne o päť až desať percent. V rámci európskeho metalurgického a baníckeho sektora odporúčajú predovšetkým akcie veľkých koncernov. Za zaujímavú investíciu považujú v súčasnosti výrazne podhodnotené akcie najväčšieho koncernu z oblasti vzácnych kovov Anglo American, ktorý zvýšil svoj podiel vo výrobcovi platiny Angloplat z 64,8 na 66,75 %. Merrill Lynch odporúča aj akcie spoločnosti BHP Billiton a za pozitívny signál považujú oznámenie o ďalšom obmedzovaní ťažby medzi v Chile a Peru. Investičná banka Goldman Sachs odporúča akcie Pechiney, Acerinox, Corus a spoločnosti Rio Tinto, ktorá vzhľadom na rastúci dopyt v Číne ponúka zaujímavé investičné možnosti.
V sektore baní však analytici Goldman Sachs poukazujú na určitú stagnáciu, pričom ani rozsiahla konsolidácia v priebehu posledných piatich rokov prekvapivo nepriniesla výraznejšie zmeny v hodnotení tejto oblasti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 12:40