StoryEditor

Belka optimistom, jeho osud nejasný

01.06.2004, 00:00

Úradujúci poľský premiér Marek Belka vyjadril včera presvedčenie, že sa mu podarí získať podporu v Sejme pre svoj kabinet aj napriek tomu, že jeho materský Zväz demokratickej ľavice (SLD) prehral v hlasovaní o významnom korupčnom škandále. Opoziční poslanci v piatok odobrili parlamentnú správu, ktorá hovorila o spojení ľavicového prezidenta Aleksandra Kwašniewskeho a expremiéra Leszeka Millera so škandálom. "Nemyslím si, že to bude mať dosah na hlasovanie Sejmu o vyslovení dôvery vláde. Som optimista a verím, že mám šancu získať väčšinu," povedal Belka na tlačovej konferencii.
Ak Belka neprejde hlasovaním, ktoré sa má uskutočniť v polovici júna, čakajú Poľsko už v auguste predčasné voľby. Tomu sa obzvlášť pri hlasovaní parlamentu o korupčnom škandále snaží zabrániť SLD v koalícii s Úniou práce (UP), ktorí sa dostali pod hranice zvoliteľnosti. Miller po hlasovaní nie je optimisticky naladený ako Belka, keď zdôraznil, že bude veľmi ťažké získať podporu pre tohto proreformného ekonóma. "Je zrejmé, že podpora Belkovej vláde je slabá. Ak sa bude v Sejme opakovať atmosféra z piatka, mali by sa začať zvažovať predčasné voľby," vyhlásil pre verejnoprávny rozhlas Miller.
SLD musí v parlamente získať hlasy ešte asi 40 poslancov, aby Belka mohol začať vládnuť. Skupina asi 30 zákonodarcov, ktorá pred dvoma mesiacmi opustila rady SLD, je pripravená hlasovať za kandidáta vlády, ak sa predčasné voľby namiesto budúceho roka uskutočnia už v októbri. Spoľahnúť by sa potom mohol aj na skupinu 17 nezávislých poslancov.
Podľa správy, ktorú Sejm odobril, sa Kwašniewski a Miller pokúšali zmiesť zo stola multimiliónový korupčný škandál, aby ochránili popredných predstaviteľov vlády. Hlasovanie nasledovalo po vynesení verdiktu v procese s producentom Lewom Rywinom, ktorý od nakladateľstva Agora žiadal za presadenie zmien v mediálnom zákone úplatok 17,5 milióna dolárov, čo je takmer 600 miliónov korún. Rywin, ktorý okrem iného spolupracoval na oscarových filmoch Pianista či Schindlerov zoznam, tvrdil, že konal v mene "skupiny ľudí pri moci".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:49