StoryEditor

Romanovci sa vzdali štátnej podpory

18.02.2004, 23:00
Spoločnosť Olympia, ktorá získala nenávratný príspevok štyri milióny Sk z podporného projektu ministerstva hospodárstva.

Spoločnosť Olympia, ktorá získala nenávratný príspevok štyri milióny Sk z podporného projektu ministerstva hospodárstva pre cestovný ruch, sa dotácie vzdala. Olympiu, ktorú vlastnia synovia predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a podpredsedu ANO Ľuba Romana následne médiá obvinili, že štátnu podporu získala po lobingu Romana staršieho u svojho straníckeho šéfa a ministra hospodárstva Pavla Ruska. Rusko uviedol, že odmietnutie dotácie majitelia firmy odôvodnili snahou o ukončenie útokov na svojho otca. Ako zdôraznil, o žiadosti Olympie o udelenie podpory pred rozhodnutím výberovej komisie nevedel. Rovnako predseda VÚC uviedol, že projekt spoločnosti Olympia nevidel. Za diskrimináciu by sa podľa Ruska dalo považovať, ak by perspektívny a kvalitne spracovaný projekt nezískal podporu len preto, že ho predloží osoba s menom Roman.
Olympia požiadala o štátny príspevok na 60-miliónový projekt revitalizácie bratislavského reštauračného zariadenia Au Cafe. Na základe rozhodnutia výberovej komisie získala od ministerstva hospodárstva podporu v maximálnej možnej výške. Predsedníčka komisie a štátna tajomníčka rezortu hospodárstva Eva Šimková (ANO) pre HN uviedla, že päťčlenná komisia zložená zo štyroch zástupcov ministerstva a jedného zástupcu z podnikateľského prostredia hodnotila len projekt a neskúmala majetkové, personálne či politické pozadie uchádzačov.
V pozadí celej kauzy vidí Rusko spor Ľuba Romana a riaditeľa Rádia Twist Andyho Hryca pre údajné tunelovanie divadla Nová scéna. Hryc Romana obvinil, že z pozície riaditeľa tuneloval divadlo, ale vyšetrovanie v tejto veci bolo zastavené. Roman potvrdil, že mu Hryc po rôznych hercoch viackrát odkázal, že zničí jeho rodinu. Hryc obvinenie odmieta a mieni Romana žalovať.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:08