StoryEditor

Národná rada SR vyslanie jednotky schválila

Národná rada SR včera schválila v pozmenenej podobe vládny návrh uznesenia o vyslaní jednotky radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Ozbrojených síl SR, ktorá bude zapojená do medzinárodnej koalície v prípadnej vojne proti Iraku.
  • Wiersma o Iraku
  • Washington stále bez podpory NATO
  • Reakcie na Powellove argumenty
  • Vyslovila tak súhlas s pôsobením jednotky v prípadných vojenských akciách na vynútenie príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN na území Iraku v súlade s mandátom OSN. O tom, či bol mandát OSN naplnený, už nebude rokovať ani vláda, ani parlament. Návrh podporilo 81 zo 141 prítomných poslancov, 54 bolo proti a hlasovania sa zdržalo 6 poslancov.
    V parlamente sa však objavilo viacero konkurenčných návrhov. Smer a HZDS prišli s vlastnými návrhmi, v ktorých vyslovili presvedčenie, že o spoločnej medzinárodnej vojenskej akcii proti Iraku môže rozhodnúť len Bezpečnostná rada OSN. Ústavnoprávny výbor NR SR navrhol zmeniť text uznesenia tak, že o naplnení mandátu OSN by ešte rozhodoval parlament, a nie vláda. Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť vypustil poslednú vetu vládneho návrhu, a tak o účasti našej jednotky v bojových akciách už nebude rokovať parlament, pravdepodobne ani vláda.
    Počas rozpravy vystúpilo 30 poslancov (27 poslancov a traja členovia vlády). Minister obrany SR Ivan Šimko vyhlásil, že v civilizovanom svete by sa síce mali štáty zaobísť bez použitia zbraní, existujú v ňom však aj diktátori a fanatici, ktorí na presadenie svojich cieľov používajú aj násilie a neštítia sa pritom zabíjať ľudí. V takom prípade musia na seba vziať zodpovednosť štátnici. Upozornil na historické skúsenosti, že otáľaním sa len zvyšujú straty a škody a v najtragickejších prípadoch býva obrana neúčinná. "Otázka stojí tak, či sme schopní zabrániť agresivite irackého režimu, aby neohrozoval svoj región ani svet," vyhlásil minister obrany. Saddáma Husajna označil za diktátora, ktorý nikdy nerešpektoval rezolúcie BR OSN a za predchádzajúcich 22 rokoch napadol 5 ráz svojich susedov. Upozornil, že Irak má všetko potrebné na výrobu atómovej bomby a je len otázkou 5 až 6 rokov, kedy ju naozaj bude mať.
    Podpredseda NR SR Béla Bugár (SMK) pripomenul, že vládnuci režim v Iraku sa dopúšťal zločinov proti vlastnému obyvateľstvu a susedným krajinám, ktoré dokazujú, že pohŕda celým svetom aj OSN. Slovensko vlani dostalo historickú šancu vstúpiť do NATO ako spoločenstva slobodných národov a bolo by podľa neho nesprávne, aby sme si neuvedomovali morálne povinnosti, ktoré z toho vyplývajú.
    Slovensko nemôže byť ľahostajné a ignorovať situáciu v Iraku, vyhlásil Imrich Béreš (ANO). Ako konštatoval, bolo by to krátkozraké a nezodpovedné voči vlastnej krajine aj voči celému svetu. Za hlavné hrozby dnešného sveta označil terorizmus, organizovaný zločin a predovšetkým zbrane hromadného ničenia. Pripomenul, že zbrojní inšpektori OSN potvrdili, že režim v Bagdade s nimi spolupracuje nedostatočne a v dokumentoch, ktoré poskytol, chýbajú dôležité údaje, napr. o vývoji nervového plynu.
    Za neprípustné "hranie sa na boží súd" označil včerajšie rozhodovanie NR SR predseda strany Smer Robert Fico. Podľa neho je nevyhnutné poskytnúť inšpektorom OSN dostatok času, aby našli dôkazy o tom, že S. Husajn má zbrane hromadného ničenia -- ak ich naozaj má. Ako konštatoval, uznesenie vlády je protiústavné a v rozpore s medzinárodným právom, Smer sa tiež domnieva, že je v rozpore so záujmami SR.
    Jozef Ševc (KSS) kritizoval rozhodnutie vlády otvoriť vzdušný priestor pre lietadlá zapojené do operácie proti Iraku. Ako uviedol, použitie sily proti Iraku je v rozpore s dokumentmi OSN, a to bez ohľadu na to, či sa stane so súhlasom BR OSN alebo bez neho. Za agresiu pritom označil vytvorenie medzinárodnej koalície proti Iraku mimo OSN.
    HZDS podporuje zapojenie slovenských vojakov do akcie v Iraku, podmienkou však je prijatie novej rezolúcie BR OSN. Vyhlásil to Rudolf Žiak (HZDS). Navrhol tiež, aby NR SR prerušila rokovanie o vyslaní protichemickej jednotky dovtedy, kým takáto rezolúcia nebude prijatá.
    František Mikloško (KDH) vyslovil názor, že väčšina poslancov za KDH návrh uznesenia nepodporí, čo by mohlo viesť k jeho zvráteniu.

    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    24. apríl 2024 05:37