StoryEditor

Považská cementáreň v súčasnosti ide na plné obrátky

30.09.2004, 00:00
Považská cementáreň Ladce (PCLA) v súčasnosti naplno využíva výrobné kapacity. Podľa vedenia spoločnosti v slovenskom cementárskom priemysle ide o zriedkavý jav. Od začiatku roka PCLA vyrobila vyše 400-tisíc ton slinku a 600-tísíc ton cementu, pričom približne 60 percent produkcie vyviezla do Českej republiky, Maďarska a Rakúska.
Považská cementáreň Ladce (PCLA) v súčasnosti naplno využíva výrobné kapacity. Podľa vedenia spoločnosti v slovenskom cementárskom priemysle ide o zriedkavý jav. Od začiatku roka PCLA vyrobila vyše 400-tisíc ton slinku a 600-tisíc ton cementu, pričom približne 60 percent produkcie vyviezla do Českej republiky, Maďarska a Rakúska.
Ministerstvo hospodárstva udelilo Považskej cementárni titul Najlepší exportér roku 2003 v kategórii veľkí podnikatelia. "Nebolo to naše prvé ocenenie, pretože na export sa orientujeme dlhodobo. Máme dobrú geografickú polohu, moderné technológie, kvalitné vybavenie expedície, kvalifikovaných zamestnancov vo výrobe, výskume, vývoji a v predaji. To všetko s kvalitnou surovinou v regióne nám umožňuje byť konkurencieschopní na trhoch v spomínaných krajinách," povedal generálny riaditeľ PCLA Anton Barcík.
Sortiment cementárne zodpovedá požiadavkám zákazníkov, ktorí sa orientujú na zvyšovanie pevnosti a špecifické vlastnosti cementov. Svoje portfólio rozšírila o nové výrobky. Napríklad nízkochrómový cement Chromatmim s nízkym obsahom škodlivých zlúčenín chrómu PCLA začala ako prvý výrobca na Slovensku predávať v baleniach. Biocement zasa zaručuje dlhodobé antibakteriálne a protiplesňové účinky.
Na domácom trhu vidí manažment cementárne uplatnenie najmä pri urýchlenej výstavbe diaľnice v súvislosti s príchodom juhokórejskej automobilky Kia Motors.
Považská cementáreň si svoju pozíciu posilnila po tom, čo významné postavenie vo vlastníckej štruktúre získala pred piatimi rokmi bavorská stavebná spoločnosť Berger Holding. PCLA momentálne realizuje rozsiahly modernizačný program za 1,5 miliardy korún, ktorý je rozložený na roky 2001 až 2008. Prešla na komplexné uhoľné hospodárstvo, ktoré dopĺňa zrekonštruovaná rotačná pec so zabudovaným kalcinačným kanálom. Práve v rotačnej peci pomocou technológie Biotrix spaľuje živočíšny odpad ako alternatívne palivo. Ekologizácia výroby prispela k zníženiu oxidu uhličitého i prašnosti, na ktorú boli citliví obyvatelia žijúci v blízkosti cementárne.

Cementárne začínajú využívať alternatívne palivá
Cementársky priemysel sa na celkových tržbách priemyslu stavebných materiálov na Slovensku podieľa vyše 30 percentami. Cementárne v Rohožníku, Ladcoch, Hornom Srní a Turni nad Bodvou ročne vyrobia 3 milióny ton sivého cementu a 100-tisíc ton bieleho cementu. Z tohto množstva sa na Slovensku predá necelá polovica, zvyšok sa vyváža do Českej republiky, Rakúska a Maďarska. Podľa Zväzu výrobcov cementu a vápna SR tuzemské cementárne začínajú využívať alternatívne palivá z priemyselných, biologických a farmakologických odpadov. Výroba cementu je energeticky náročná, predstavuje 35 percent fixných nákladov, čo ovplyvňuje aj konkurenčnú schopnosť podnikov na zahraničných trhoch.

Vývoj hospodárenia Považskej cementárne Ladce
  2002 2003 2004 (1. polrok)
Výroba slinku (tis. ton) 486 530 260
Výroba cementu (tis. ton) 665 764 340
Predaj cementu (tis. ton) 665 759 350
Zdroj: Považská cementáre? Ladce, a. s. 
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 23:16