StoryEditor

ČSOB Leasing prvá v SR s certifikátom

21.02.2002, 23:00

ČSOB Leasing dosiahla v minulom roku historicky najvyšší obrat 5,6 mld. Sk. V obstarávacích cenách bez DPH sa zvýšil o 60 %. Rast obratu ČSOB Leasing prevýšil celoslovenský priemer, čo by sa podľa generálneho riaditeľa a člena predstavenstva spoločnosti Daniela Kollára malo odraziť na 2-percentnom zvýšení podielu na trhu. V roku 2000 pokrývala firma 14,5 % trhu. Z celkového obratu zhruba 200 mil. pripadá na splátkový predaj, zvyšok je finančný lízing. Hrubý zisk pred auditom sa na základe predbežných odhadov pohybuje na úrovni 150 mil. Sk, jeho čistá hodnota bude zhruba o 50 mil. nižšia.
Na celkovom obrate sa polovicou podieľali osobné a úžitkové automobily, 38 % nákladné automobily a 15 % stroje a zariadenia. Spomedzi nich najvyššiu expanziu, zhruba o 90 %, dosiahli nákladné automobily. Kým v roku 2000 mali obrat 1,12 mld. Sk, v minulom roku až 2,14 mld. Sk. "Pripisujem to zvýšenému prílevu zahraničných investícií na Slovensko," povedal Kollár, pričom podobnú expanziu vďaka investíciám zo zahraničia predpokladá aj v prípade ostatných lízingových spoločností. Obrat osobných automobilov stúpol medziročne viac ako o tretinu na 2,64 mld. Sk, stroje a zariadenia zaznamenali nárast o deväť desatín na 853,9 mil. Sk.
V minulom roku podpísalo s ČSOB Leasing zmluvy takmer 10 tis. klientov, čo predstavuje viac tretinový medziročný nárast. Ceny za poskytované služby klesli o polovicu, na čom mali zásluhu hlavne nízke úrokové miery na finančných trhoch.
Dobré hospodárske výsledky z minulého roku pripisuje Kollár "širokému sortimentu produktov ponúkaných spoločnosťou, precízne nastavenej cenotvorbe a dôraznému stráženiu rizika". V neposlednom rade spoločnosť podľa jeho slov profituje aj zo svojho materského zázemia. ČSOB Leasing je dcérskou spoločnosťou Československej obchodnej banky, za ktorou stojí silná belgická finančná skupina KBC Bank.
Po roku a pol ČSOB Leasing ukončila proces certifikácie podľa európskeho systému noriem kvality ISO. "V marci tohto roku dostaneme ako prvá lízingová spoločnosť v SR certifikát STN EN ISO 9001:2001," uviedol Kollár. Znamená to, že všetky procesy v spoločnosti od výberu dodávateľa, ponuky pre zákazníka cez schválenie a posúdenie lízingu, uzatvorenie zmluvy až po prípadnú reklamáciu sú opísané v smerniciach a kontrolované pravidelnými auditmi. Certifikát udelí spoločnosť BVQI a každoročne bude jeho plnenie kontrolovať. Od certifikácie si ČSOB Leasing sľubuje zvýšenie kvality vnútorných procesov, služieb a minimalizáciu rizika. Certifikácia si stála niekoľko miliónov korún, podľa Kollára sa však do nepremietne do cien ponúkaných služieb.
V budúcom roku očakáva Kollár rast obratu o 10 % na 6,2 mld. Sk aj napriek predvolebnej neistote. Tá sa však podľa neho odrazí na stagnácii lízingového trhu ako celku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 03:10