StoryEditor

Personálne výmeny sú zatiaľ triezve a plynulé

03.11.2002, 23:00

Na väčšine ministerstiev v súčasnosti prebiehajú audity predchádzajúcej činnosti, riadenia a hospodárenia s verejnými finančnými zdrojmi na týchto úradoch. Kontrolám sa pravdepodobne vyhnú len tie ministerstvá, kde bola po vytvorení novej vlády zachovaná personálna kontinuita v ich riadení. Aj ministri, ktorí preberú rezort po svojom straníckom kolegovi, však už prejavili záujem na dôkladnej orientácii v predchádzajúcej činnosti. Výsledky komplexných inventúr by sa mali prejaviť aj na výmenách najvyšších a neskôr asi aj na nižších riadiacich útvaroch centrálnych orgánov. Tie by však mali byť v rámci rezortu už výhradne v réžii ministra a jeho materskej strany, prípadne sa na nich zúčastnia v primeranej miere aj odborné kádre strán štátnych tajomníkov. Výmeny ľudí na niektorých kľúčových pozíciách sú nutné aj pre presadenie systémových zmien, ktoré vláda pripravuje.
Najväčšie, aj keď do značnej miery triezve zmeny sa zatiaľ dotkli ministerstva vnútra (MV). Rezortný šéf Vladimír Palko využil princíp rošády a vymenil policajných funkcionárov na poste prezidenta Policajného zboru SR a riaditeľov Úradu inšpekčnej služby MV, Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií a Úradu hraničnej a cudzineckej polície.
Politické dohody sú však nevyhnutné na výmeny manažérov v strategicky dôležitých štátnych inštitúciách. Okrem toho by mal nový vietor viať aj vo všetkých volených kontrolných a správnych orgánoch, ktorých súčasným členom do konca tohto roka uplynie funkčné obdobie.
Voľbou členov nových mediálnych rád -- Rady STV a Rozhlasovej rady, ktorí prídu o funkcie 10. a 15. novembra, by sa mal parlament zaoberať už na najbližšej schôdzi 5. novembra. Do stredy minulého týždňa verejnosti predstavili stranícke sekretariáty 15 nominantov do Rady STV a 10 do Rady SRo. Profesijné združenia zatiaľ kandidovali deväť nezávislých osôb do Rady STV a dve osoby do Rady SRo. Politici potvrdili, že strany "adoptujú" niektorých navrhnutých nezávislých kandidátov a podporia ich pôsobenie v radách.
Koaličná rada SDKÚ, SMK, KDH a ANO už rokovala o výmene členov Prezídia a Dozornej rady Fondu národného majetku. Ako informoval predseda SMK Béla Bugár, dohodlo sa, že strany pripravia návrhy na obsadenie stoličiek v týchto orgánoch na decembrovú schôdzu parlamentu.
Doriešiť by sa mala aj výmena prednostov okresných a krajských úradov, ktorých v minulom volebnom období navrhla SDĽ a SOP. V tejto oblasti bola podľa premiéra dohoda prijatá na 70 %. Podľa informácií HN mali tieto posty obsadiť zástupcovia ANO. Po koaličnom vyjednávaní funkciu najvyššieho predstaviteľa štátu na krajskej a okresnej úrovni získa zástupca tej z koaličných strán, ktorá na danej úrovni získala v parlamentných voľbách najvyšší počet odovzdaných hlasov. Po minulotýždňovom stretnutí pripustili politici nezhody, ktoré nastali po snahe viacerých strán získať prednostovo kreslo v lukratívnejších mestách a obciach. Definitívne vyriešenie tejto otázky sa očakáva po zasadaní koaličnej rady tento týždeň.
Stranícki lídri doteraz popierali, že by sa otvorila otázka výmeny vedenia v STV, na Generálnej prokuratúre SR či v Slovenskej informačnej službe (SIS). V súvislosti s STV sa však objavili informácie, že na miesto riaditeľa hodlá kandidovať bývalý poslanec NR SR Ján Budaj, ale aj súčasný prezidentov hovorca Ján Füle. SIS zatiaľ diplomatickým mlčaním obchádzali všetky vládne strany, no napriek tomu sa aj pri kalkuláciách o výmene jej súčasného riaditeľa Vladimíra Mitra objavilo niekoľko nových mien.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:01