StoryEditor

Krátke správy

22.04.2004, 00:00

Provizórna iracká vládna rada už zriadila tribunál pre súdny proces s bývalým irackým diktátorom Saddámom Husajnom. Osobitný súd budú tvoriť siedmi sudcovia a štyria žalobcovia. Tribunál dostal k dispozícii sumu vo výške 75 miliónov USD. (TASR)

Európsky komisár pre rozšírenie Günter Verheugen včera pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu vyhlásil, že sa cíti podvedený vládou cyperských Grékov, ktorá vyzvala občanov na odmietnutie plánu o zjednotení ostrova v sobotňajšom referende. Cítim sa podvedený... Dlhé mesiace som robil všetko pre to, aby mohli cyperskí Gréci plán prijať, a to všetko v dobrej viere, že to mienia urobiť. Teraz to vyzerá úplne inak, povedal Verheugen. (TASR)

Bývalému litovskému prezidentovi Rolandasovi Paksasovi, odvolanému pre zneužitie právomocí a porušenie ústavy, by mala byť odopretá kandidatúra vo voľbách novej hlavy štátu. Na návrh volebnej komisie odporučil výbor parlamentu pre etiku v utorok vo Vilniuse, aby bol Paksas tri roky vylúčený z možnosti zastávať štátny úrad. (TASR)

Súd v Ankare včera rozhodol, že štyria bývalí parlamentní poslanci, väznení od roku 1994 za udržiavanie kontaktov s kurdskými separatistami, musia naďalej zostať za mrežami. (TASR)

Bývalý španielsky premiér José María Aznar sa včera stal terčom kritiky za to, že telefonoval americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi, aby mu vyjadril ľútosť nad rozhodnutím svojho nástupcu vo funkcii Josého Luisa Rodrígueza Zapatera stiahnuť španielskych vojakov z Iraku. (TASR)

Pápež Ján Pavol II. na včerajšej generálnej audiencii vo Vatikáne pred 20 000 veriacimi z celého sveta odsúdil spoločnosť, ktorá na prvé miesto dáva úspech. Život veriaceho človeka je často vystavený napätiu a protirečeniu. Veriaci si uvedomuje, že dodržiavanie zásad viery ho môže vtiahnuť do izolácie a priviesť až k pohŕdavému a nepriateľskému postoju ostatných členov spoločnosti, ktorá dáva na prvé miesto uprednostňovanie osobných záujmov, úspech, bohatstvo a pôžitkárstvo, vyhlásil pápež. (TASR)

Premiéri a prezidenti deviatich krajín sa v bosnianskom Sarajeve zišli na 7. summite Procesu spolupráce v juhovýchodnej Európe. Témou stretnutia bolo zlepšenie spolupráce a stabilizácia situácie v regióne. Na konferencii sa zúčastňujú aj predstavitelia OSN a NATO, ako aj rôznych inštitúcií EÚ. (TASR)

Prezidentské voľby v Rakúsku, ktoré sa uskutočnia v nedeľu, nemajú žiadneho jednoznačného favorita. Najnovšie prieskumy nedávajú neprekonateľný náskok ani jednému z dvoch kandidátov -- sociálnodemokratickému podpredsedovi parlamentu Heinzovi Fischerovi a ministerke zahraničných vecí Benite Ferrerovej-Waldnerovej z radov Rakúskej ľudovej strany. (TASR)

Dánskeho podnikateľa, ktorý zmizol minulý týždeň v Iraku, našli mŕtveho. Informovalo o tom včera dánske ministerstvo zahraničných vecí. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:41