StoryEditor

Ďalší polčas rozpadu slabnúceho hnutia

16.02.2003, 23:00

V poradí už štvrtá väčšia vzbura v HZDS nadobúda čoraz komickejšie obrysy. Skupina rebelantov okolo Vojtecha Tkáča trvá na tom, že ostáva v hnutí a napáda svoje vylúčenie, prípadne pozastavenie členstva. Predseda hnutia, ktorý kedysi sám seba charakterizoval ako jeho najsilnejší prúd, je už na tom tak zle, že sa im ani nedokáže postaviť zoči-voči. Ústredná tajomníčka HZDS Eva Antošová evidentne nebola kritizovaná za to, že tkáčovcom rozoslala telegramy, že ich účasť na republikovom predstavenstve je "bezpredmetná" (inak povedané nežiaduca), čo vyvoláva dojem, že konala minimálne so súhlasom, ak už nie na príkaz, svojho šéfa. Ten im pár dní predtým poslal telegramy, v ktorých, odvolávajúc sa na stanovy, vylúčil súbežné členstvo v HZDS a samostatnom poslaneckom klube. Nakoniec sa voči nim použil iný argument, umožňujúci orgánu, v ktorom člen HZDS pôsobí, navrhnúť jeho vylúčenie alebo pozastavenie členstva -- a k tomu nepochybne dôjde. Stanovy HZDS totiž naozaj nepredpokladajú možnosť vylúčenia poslanca za to, že sa stane členom iného poslaneckého klubu. Zakazujú len súbežné členstvo v HZDS a inej politickej strane, čo je ustanovenie obvyklé v stanovách iných strán (výnimka z minulého volebného obdobia bola vynútená okolnosťami vzniku a pôsobenia SDK). Na druhej strane je neobvyklé, aby poslanci jednej politickej strany pôsobili v dvoch poslaneckých kluboch. Aj tu však je precendens. V roku 1994 pôsobili v NR SR dva kluby nezávislých poslancov, zhodou okolností obidva vznikli taktiež odštiepením z HZDS -- tzv. kňažkovci a moravčíkovci. Títo poslanci pritom boli členmi vznikajúcej DÚ. Rozdiel tu, samozrejme, je -- spomenutí poslanci z HZDS odišli, tkáčovci však chcú ostať, kým sa to len bude dať. Hja, to sú tie naše špecifiká.
Naše špecifiká však pokračujú aj naďalej. Vladimír Mečiar vyhlásil, že HZDS bude žiadať, aby tkáčovci vrátili poslanecké mandáty, prípadne hovorí o tom, že HZDS bude iniciovať predčasné parlamentné voľby. Dôvodom má byť skutočnosť, že sa "zmenili pomery síl v NR SR". Nad obidvoma vyhláseniami sa možno len pousmiať. Odchod poslancov zo strany, za ktorú boli zvolení, možno hodnotiť z morálneho hľadiska rôzne, lenže nezakladá to právny dôvod na zbavenie mandátu. Navyše v minulosti predsedovi HZDS takéto kroky neprekážali -- samozrejme za predpokladu, že sa konali smerom k nemu alebo jeho spojencom. Ako príklad možno uviesť "lanárenie" opozičných poslancov v rokoch 1994 až 1998, keď nechýbalo veľa a koalícia HZDS-SNS-ZRS sa blížila k ústavnej väčšine. Vtedy, samozrejme, nebolo ani reči o predčasných voľbách kvôli zmene pomeru síl v NR SR. Predseda HZDS určite vie, že po odchode tkáčovcov disponuje len 25 poslancami. Na vyvolanie predčasných volieb sa však musí prijať ústavný zákon. Predstava, že ani nie rok po voľbách sa nájde 91 kamikadze, ktorí si sami odstrihnú mandáty, je smiešna (možno z princípu tak urobia poslanci za Smer), tým sa však tento pokus skončí. Jediným výsledkom tejto iniciatívy bude, že HZDS získa akú-takú politickú agendu a medové motúzy na lákanie funkcionárov tretieho a štvrtého rangu. Ak sa V. Mečiar musí uchyľovať k takýmto vyhlásenia, len potvrdzuje jedno: tečie mu do topánok silou najsilnejšieho prúdu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:29