StoryEditor

Texas prijal žalobu vojakov

26.01.2004, 23:00
Texaský súd prijal žalobu zhruba 450 nemeckých vojakov proti šiestim americkým zbrojným koncernom.

Texaský súd prijal žalobu zhruba 450 nemeckých vojakov proti šiestim americkým zbrojným koncernom, ktorí žiadajú odškodné 450 miliónov dolárov. Okrem toho otvoril proces, ktorý žalobcom umožní nahliadnuť do interných dokumentov spoločností. Americký súd musí do 30. júna preskúmať, či tieto prípady možno spojiť do hromadnej žaloby. V takom prípade by sa mohol podstatne zvýšiť počet žalobcov aj požadovaná výška odškodného.
Podľa údajov Financial Times Deutschland medzi obžalované koncerny patrí Raytheon, Lucent Technologies, ITT Industries, Lockheed Martin a General Electric. A hoci sa spoločnosti mienia brániť, už povolenie preskúmať interné dokumenty môže pre nich znamenať katastrofu. Týmto spôsobom sa totiž na verejnosť môžu dostať tajné dokumenty.
Žalobu podali vojaci na jeseň roku 2002 na súde v El Paso v americkom štáte Texas. Vojaci obviňujú výrobcov radarových zariadení, že nedostatočne informovali o škodlivosti vyžarovaných vĺn a prístroje slabo zabezpečili, takže im pri údržbe a prevádzkovaní radarov v rokoch 1958 až 1994 spôsobili leukémiu, rakovinu semenníkov a kostí.
Ďalších 800 vojakov v Nemecku v rovnakom roku zažalovalo ministerstvo obrany pre pracovné podmienky pri radarových zariadeniach a požadovali bolestné. Dokumenty dokazujú, že ožiarenie poškodených dosiahlo 5 000- až 20 000-násobok povolenej ročnej maximálnej hodnoty pre obyvateľstvo. Podľa advokátov ministerstvo od konca 50. rokov vedelo o týchto rizikách, no zariadenia nevybavilo potrebnými ochrannými prostriedkami a obsluhu neinformovalo. Prvé rozhodnutia sa očakávajú najskôr v marci tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:34