StoryEditor

Omladenie kádra bolo správnym krokom

10.02.2003, 23:00

Slovenská hokejová reprezentácia sa uplynulý víkend stala v Bazileji víťazom turnaja Škoda Cup, keď na ceste za celkovým triumfom najskôr podľahla domácemu Švajčiarsku (2:3) a vo zvyšných dvoch zápasoch zdolala Kanadu (4:3) a Nemecko (2:1). Zverenci trénera Františka Hossu súčasne obhájili prvenstvo z roku 2000, v ktorom sa turnaj hral ešte pod názvom Švajčiarsky pohár.
Po rozpačitom výkone na decembrovom Baltika cupe, kde skončil váš výber s jedným víťazstvom na predposlednom štvrtom mieste, ste značne omladili káder. Vo vašej nominácii figurovalo päť nováčikov a celkovo až šestnásť hráčov nemalo na svojom konte viac ako desať reprezentačných štartov...
- Viem, že na nomináciu boli rozdielne názory, ja si však myslím, že pri účasti na takomto turnaj inej cesty niet. My už máme overené schopnosti starších, osvedčených hráčov, preto treba vyskúšať a dať šancu aj ich mladším kolegom. Ich výkony, ako aj celkové výsledky ukázali, že to bol správny krok.
Aj keď vrchol sezóny je ešte ďaleko, vypýtal si už niekto z tohto kádra miestenku na majstrovstvá sveta, ktoré sa budú konať na prelome apríla a mája vo Fínsku?
- O tom je naozaj predčasné hovoriť, hádam zatiaľ iba tréner a realizačný tím (smiech...).
Ktorí hráči vás teda vo Švajčiarsku najviac presvedčil o svojej výkonnosti?
- Oporou mužstva boli najskúsenejší Hurtaj a Vaic, ktorí vniesli do mužstva pohodu, svoje herné schopnosti potvrdil aj Tomík. Príjemne ma prekvapili aj výkony oboch brankárov Križana a Lipovského, ktorí mužstvo niekoľkokrát podržali, a rovnako ma svojou hrou potešil aj debutujúci Hujsa. V podstate však nesklamal žiadny z nominovaných hráčov.
Na turnaji ste našli premožiteľa iba v úvodnom zápase proti domácemu Švajčiarsku...
- Napriek tejto prehre som nemohol chlapcom nič vyčítať. Vedeli sme, že náš úvodný zápas bude ťažký, pretože domáci tím sa chcel pred vlastným publikom na nás vytiahnuť. Prejav hráčov však bol pozitívny, preto som nerobil žiadne korektúry v jednotlivých formáciách, čo sa vo zvyšných dvoch zápasoch vyplatilo.
Uplynulý víkend sa predstavitelia hokejových federácií Česka, Fínska, Švédska a Ruska na štokholmskom kongrese definitívne dohodli na novej podobe Euro Hockey Tour. Na žiaľ slovenských fanúšikov sa na ani jednom zo štyroch turnajov tejto prestížnej série nebude môcť zúčastniť slovenský tím...
- Určite je to škoda, pretože slovenský hokej potrebuje častejšiu konfrontáciu so špičkovými mužstvami. Svoju úroveň síce mali aj tímy, s ktorými sme sa stretli teraz, napríklad kanadský výber zložený z hráčov pôsobiacich v európskych ligách hral výborný hokej a zohrali sme s ním asi najkvalitnejší zápas turnaja. V porovnaní s kvalitou mužstiev z európskej štvorky je však veľký rozdiel, sami sme sa o tom mohli presvedčiť na Baltika cupe...

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 09:59