StoryEditor

České trhy

06.01.2002, 23:00

FNM ČR získal vlani dokončením privatizácie štrnástich tzv. strategických akciových spoločností približne 164 mld. Kč. Po započítaní výnosu z realizácie opcie na zvýšenie základného kapitálu v RadioMobile, dcérskej spoločnosti Českých rádiokomunikácií (ČRa), príjmy fondu dosiahli 177,4 mld. Kč. Počas minulého roku štát sprivatizoval svoje podiely v Komerčnej banke, Českej poisťovni, v Pražských vodovodoch a kanalizáciách, ČRa, Jan Becher -- Karlovarskej Becherovke, Unipetrole, Transgase a v ôsmich plynárenských regionálnych distribučných firmách.
Americká petrolejárska spoločnosť Conoco zaplatí českému Agrofertu za predaj Českej rafinérskej a siete čerpacích staníc Benzina asi dve tretiny z kúpnej ceny za privatizovaný koncern Unipetrol vo výške 11,75 mld. Kč, teda niečo medzi 6 a 7 mld. Kč. Zostávajúcu tretinu -- okolo 5 mld. Kč -- uhradí Agrofert. Ten si z Unipetrolu ponechá petrochemickú časť, hlavne Chemopetrol, Kaučuk a Spolanu.
Štátna veterinárna správa ČR od 1. januára bakteriologicky vyšetruje všetok dovážaný med, ktorý pochádza hlavne zo Slovenska a z Nemecka. Med zo zahraničia môže byť podľa veterinárov hlavným zdrojom nákazy moru včelieho plodu, ktorá bola v Česku zaregistrovaná. Med sa do ČR zo Slovenska a z Nemecka dováža hlavne ako reexport z Južnej Ameriky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 06:10