StoryEditor

Cvičenie a diéta znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb

06.07.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Kombinácia rozumného pohybu a diéty je najlepší spôsob, ako znížiť riziko srdcových ochorení, tvrdia americkí vedci.
Výskumníci z kalifornskej univerzity v Los Angeles totiž zistili, že cvičenie redukuje artériosklerózu. Pozitívny účinok pohybu sa ešte znásobí, ak je telo dostatočne zásobované vitamínmi.
Pri artérioskleróze dochádza k upchávaniu ciev cholesterolom, ktorý bráni prúdeniu krvi, a to spôsobuje zvýšenie tlaku.
Existujú však dôkazy, že príliš namáhavé cvičenie v skutočnosti organizmu neprospieva, ale rozumný pohyb, pri ktorom sa záťaž postupne zvyšuje, má, naopak, veľmi pozitívny efekt.
Vedci zistili, že umiernená fyzická aktivita pomáha ľuďom, ktorí majú sklony k srdcovo-cievnych ochoreniam. Testy s myšami ukázali, že pozitívny efekt pohybu sa ešte znásobil, keď pokusným hlodavcom podávali antioxidanty -- vitamíny C a E a aminokyselinu L-arginín.
Kombinácia týchto antioxidantov a aminokyseliny spolu s cvičením zvyšuje totiž hladinu oxidu dusičného, ktorý chráni cievy a srdce pred poškodením.
Zatiaľ však nie je isté, či možno výsledky týchto testov na myšiach aplikovať aj na ľudí, priznáva vedúci výskumného tímu Dr. Louis Ignarro.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:05