StoryEditor

Ak auto nepoužívate, poistenie neplaťte

18.11.2003, 23:00

Ak auto nepoužívate počas určitého času v roku, nemusíte v tomto období platiť ani povinne zmluvné poistenie na auto. Ide o takzvané dočasné vyradenie vozidla, ktoré využívajú často poľnohospodári pre svoje stroje počas zimného obdobia, alebo aj ľudia, ktorí auto v určitom období nepotrebujú.
O vyradenie vozidla musíte požiadať na okresnom úrade, pod ktorý spadáte. Tomu zaplatíte 200-korunový kolok. Po rozhodnutí úradu o vyradení odovzdáte do mesiaca na dopravnom inšpektoráte osvedčenie o evidencii auta a štátnu poznávaciu značku auta. Potom o vyradení informujete svoju poisťovňu, ktorá s vami zmluvu zruší. Ak ste nemali počas daného roka žiadnu nehodu, vráti vám aj peniaze za poistku, ktorá zodpovedá času vyradenia auta. Poisťovňa má však nárok na peniaze za každý, aj len začatý mesiac poistenia. Za opätovné vrátenie auta na cestu po vopred dohodnutej lehote vodič naplatí nič. Ak však potrebuje auto skôr, ako pôvodne predpokladal, zaplatí okresnému úradu ďalší poplatok, tentoraz 150 korún. Zatiaľ nie je isté, kto bude vyraďovanie vozidiel vykonávať od budúceho roka po zániku okresných úradov. Od konca roka sa však občania môžu obrátiť práve na ne.
Rizikom vyradenia auta z prevádzky môže byť práve strata bonusu za tento rok. Poisťovne totiž prideľujú bonus po 12-mesačnom či 24-mesačnom priebehu poistenia bez škody. Ak ste však počas celej tejto lehoty poistení neboli, môžete v niektorých poisťovniach prísť o bonus za uplynulý rok. Podmienky jednotlivých poisťovní sa však v tomto nezhodujú. Niektoré poisťovne sú ochotné akceptovať vyradenie vozidla na pár mesiacov a bonus klientovi pridelia, iné nie. Informujete sa o tom v poisťovni ešte pred vyradením auta.
Používať automobil počas jeho vyradenia z premávky môže byť rizikové. Ak by ste spôsobili nehodu, škodu by síce za vás zaplatila Slovenská kancelária poisťovateľov, peniaze by si však spätne od vás vymáhala. A ak sa nebudete chcieť dohodnúť, vymôže peniaze súdnou cestou.
Vyradiť auto z premávky je možné od marca tohto roka. Záujem o takúto službu je nielen u poľnohospodárov, ale čoraz viac aj u bežných ľudí. Počet žiadostí sa tak na úradoch stále zvyšuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:25