StoryEditor

Murdoch chce získať kontrolu nad Premiere

16.04.2002, 00:00

Bratislava, Frankfurt (Branislav Adamovič)
Rokovania o budúcnosti plateného televízneho kanála Premiere sú naďalej veľmi napäté, vyhlásenie platobnej neschopnosti je však údajne nepravdepodobné. Ako uviedol denník Handelsblatt s odvolaním sa na Welt am Sonntag, pri rokovaniach ponúkol austrálsky mediálny magnát Rupert Murdoch za televízny kanál 600 mil. eur. Banky, ktorých sa tento problém dotýka azda najviac, tiež prejavili záujem finančne sa podieľať na sanovaní Premiere. Nepočíta sa ani s platobnou neschopnosťou materskej spoločnosti KirchPay TV. Aby sa spoločnosť dostala do takejto situácie, museli by zlyhať prakticky všetky rokovania.
Britský denník Sunday Times, ktorý je vo vlastníctve R. Murdocha, však uviedol, že austrálsky podnikateľ naozaj chce kúpiť Premiere, ale nemieni už doň investovať žiadne prostriedky. "Rozhodujúcim faktorom je iba získať späť už investované peniaze. "Ak je možnosť niečo získať späť tak, že R. Murdoch získa kontrolu nad spoločnosťou, tak to aj urobíme. Nové peniaze už určite neposkytneme," povedal jeden z vedúcich manažérov britského BSkyB, ktorý si neželal byť menovaný.
Možno aj v dôsledku toho vznikol podľa nemeckej spravodajskej agentúry DPA spor medzi manažmentom Premiere a ľuďmi, ktorí majú tento televízny kanál sanovať. Vedúcim sanačnej skupiny Lea Kircha je Wolfgang van Betteray, ktorý sa podľa vyjadrení pracovníkov televízneho kanála snažil riaditeľa Premiere Georga Koflera donútiť vyhlásiť okamžite platobnú neschopnosť. Jednali pritom spôsobom -- tu je zmluva a pero. Ľudia, ktorí majú sanovať Premiere, chcú jednoducho celý koncern iba dostať pod svoju kontrolu. Podľa zainteresovaných by mohlo onedlho prísť aj k ďalšiemu sporu, a to vzhľadom na platnosť pohľadávok skupiny KirchMedia voči Premiere. Takýto návrh už spoločnosti Premiere ponúkla aj materská spoločnosť KirchPayTV. Ten však Premiere okamžite zamietla. Pri zisťovaní celkovej kapitálovej potreby Premiere vychádzal kanál z výrazného zníženia cien vysielacích práv na prenosy nemeckej Bundesligy, a to až o 50 %. Pre mužstvá hrajúce v Bundeslige by to znamenalo pokles príjmov o 150 až 200 mil. eur. Podľa dostupných informácií bude musieť celý Kirchov koncern urobiť sanačné opatrenia čo najskôr, pretože podľa vydavateľstva Axel -- Springer, Deutsche Bank bude tento týždeň žiadať vyplatenie poskytnutého úveru vo výške 700 mil. eur. Tento úver je zabezpečený práve akciami vydavateľstva Axel -- Springer, v ktorom má L. Kirch 40-percentný podiel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:28