StoryEditor

Novým maďarským premiérom bude Kiss alebo Gyurcsány

23.08.2004, 00:00
Vládna Maďarská socialistická strana (MSZP) v sobotu oficiálne navrhla do funkcie premiéra súčasného šéfa úradu vlády Pétera Kissa (45) a bývalého ministra mládeže a športu Ferenca Gyurcsányaho (43). O novom maďarskom premiérovi tak rozhodne v stredu mimoriadny zjazd strany.

Vládna Maďarská socialistická strana (MSZP) v sobotu oficiálne navrhla do funkcie premiéra súčasného šéfa úradu vlády Pétera Kissa (45) a bývalého ministra mládeže a športu Ferenca Gyurcsánya (43). O novom maďarskom premiérovi tak rozhodne v stredu mimoriadny zjazd strany.
Menší koaličný partner - Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), oznámil, že voľbu socialistov bude akceptovať a vládne strany predložia spoločný návrh do parlamentu. Koaličné strany budú tiež rokovať o programe novej vlády a o úlohách, ktoré ju čakajú v ostávajúcich dvoch rokoch do nadchádzajúcich parlamentných volieb. "Podpíšeme novú koaličnú zmluvu," uviedol predseda SZDSZ Gábor Kuncze. liberálna vládna koalícia, ktorá disponuje v 386-člennom parlamente krehkou prevahou piatich hlasov, sa tak pravdepodobne udrží pri moci a krajine nehrozia predčasné parlamentné voľby.
Meno kandidáta na nového premiéra však musí byť doručené do parlamentu najneskôr do 26. augusta, inak Medgyessy podá demisiu prezidentovi Ferencovi Mádlovi a nebude čakať do 6. septembra, na keď socialisti plánujú v parlamente vyslovenie takzvanej konštruktívnej nedôvery. Tento inštitút im umožní vymeniť premiéra bez toho, aby do procesu zasiahla hlava štátu. O prezidentovi Mádlovi je totiž známe, že má blízko k pravicovej opozícii, ktorá si želá predčasné voľby. Mádl však odmietol špekulácie tlače, že uvažuje o tom, že nepoverí koaličného politika zostavením novej vlády. "Súčasná vládna koalícia disponuje väčšinou v parlamente, a to je rozhodujúce," uviedol Mádl v rozhovore pre denník Magyar Hírlap.
Až do sobotného rokovania vedenia socialistickej strany nebolo jasné, kto bude kandidátom silnejšej koaličnej strany na premiéra. Úzke vedenie strany síce od začiatku preferovalo Kissa, ale minulý týždeň odvolaný minister športu, miliardár Gyurcsány, sa netajil tým, že má ambície uchádzať sa o post predsedu vlády. Získal si na svoju stranu niektoré regionálne organizácie MSZP a uspel.
Kiss je považovaný za schopného úradníka, ktorý má blízko k ľavému krídlu MSZP. Podporujú ho najmä tí, ktorí si želajú v strane aj vo vládnom programe čo najmenšie zmeny. Gyurcsány má stúpencov skôr medzi regionálnymi lídrami. Postaviť sa zaňho môžu aj tí, ktorí ho považujú za zdatnejšieho rečníka schopného súperiť s Viktorom Orbánom vo voľbách v roku 2006.
Podľa maďarských médií prehral odstupujúci premiér Péter Medgyessy súboj nervov s menšou koaličnou stranou, ktorú ostro kritizoval za korupčné škandály. SZDSZ sa totiž musela v uplynulých dňoch vyrovnať s aférou primátora Budapešti Gábora Demszkyho, ktorý si údajne kúpil vilu na chorvátskom pobreží za 15 miliónov a keď mu pre rýchlu jazdu zobrali vodičský preukaz, dal sa do svojej vily odviezť služobným autom so šoférom. Podpredseda parlamentu za SZDSZ Ferenc Wekler zase čelil kritike, že pomohol presadiť v parlamente zákon, ktorým sa zmenili hranice vinárskych oblastí. Vinohrad patriaci jeho rodine tým bol pričlenený do známej vinohradníckej oblasti, čím sa zvýšila jeho hodnota o niekoľko miliónov. Wekler musí tiež vysvetliť, ako jeho rodina prišla k nenávratnej štátnej dotácii vo výške 270 miliónov forintov na založenie vinohradu (Wekler v sobotu odstúpil z funkcie podpredsedu parlamentu).
Medgyessy začal na praktiky liberálov poukazovať a v rámci rekonštrukcie vlády sa pokúsil zbaviť ministra hospodárstva Istvána Csillaga (SZDSZ). "S týmto ministrom už nemôžem ďalej spolupracovať," vyhlásil minulú stredu. Liberáli reagovali vyhlásením, že premiér stratil ich dôveru a žiadali jeho demisiu. Medgyessy sa pokúsil zachrániť situáciu tým, že žiadal menšieho koaličného partnera o opätovné vyslovenie dôvery, v opačnom prípade bol pripravený odstúpiť. Očakával, že sa za neho postaví Socialistická strana, tá však urobila pravý opak: uprednostnila pokračovanie koalície pred záchranou premiéra. Predseda MSZP László Kovács vzápätí oznámil, že strana bude hľadať iného premiéra. "Medgyessy to pretaktizoval," konštatoval denník Népszabadság. Socialistický poslanec László Toller však naznačil, že išlo o dlhšie pripravovaný puč proti nepopulárnemu premiérovi zo strany vládnych strán. "Potreba zbaviť sa Medgyessy sa objavila už po voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých zvíťazil opozičný FIDESZ," uviedol denník Magyar Hírlap.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:18