StoryEditor

Megafúzia: J. P. Morgan Chase kupuje Bank One

18.01.2004, 23:00
Veľkosť má čoraz väčší zmysel. Táto veta má nielen čoraz väčší zmysel, ale aj význam v oblasti finančných služieb v USA. Dôkazom toho je správa, podľa ktorej holdingová finančná skupina J. P. Morgan Chase & Co. Inc. oznámila, že uzavrie zmluvu o kúpe chicagskej komerčnej banky Bank One Corp. Celková cena fúzie je 58 mld. USD. Bude to jeden z najväčších obchodov v sfére finančných služieb v USA. Informácie o tom priniesla internetová stránka tlačovej agentúry Bloomberg.
The Wall Street Journal tvrdí, že tento kontrakt umožní rozšíriť sféru pôsobenia J. P. Morgan, ktorý operuje predovšetkým na severovýchode USA. Okrem toho touto operáciou zníži svoju závislosť od obchodov v oblasti investičného bankovníctva. Fúziou s aktívami 1,1 trilióna USA sa spojená banka dostane spolu s japonskou bankou Mizuho Financial na druhé miesto na svete po americkom finančnom holdingu Citigroup.
William Harrison, predseda rady riaditeľov v J. P. Morgan, si zachová toto miesto aj po fúzii. "Tento kontrakt povedie k našej úplnej transformácii smerom k vedúcej pozícii v retailovom bankovníctve. Na dosiahnutie úspechu potrebujeme ďalšie akvizície a fúzie," povedal na tlačovej konferencii 60-ročný Harrison. Jamie Dimon, 47-ročný predseda rady riaditeľov Bank One, bude generálnym riaditeľom pre operácie J. P. Morgan Chase. V roku 2006 sa stane generálnym riaditeľom novej banky a W. Harrison zostane vo funkcii rady riaditeľov.
Tri roky bol na trhu fúzií takmer absolútny pokoj, tento rok sa začína megafúziou. Podľa podmienok kontraktu akcionári Bank One dostanú 1,32 akcie J. P. Morgan Chase za každú akciu Bank One, čo predstavuje 51,77 mld. USD. To prevyšuje o 14,5 % trhovú cenu akcií. Fúzia by sa mala skončiť v polovici roka, keď ju schvália akcionári banky a regulačné orgány.
Spojená banka by mala mať obchodné meno J. P. Morgan Chase. Jej trhová kapitalizácia, teda súčet trhových cien všetkých akcií, dosiahne 130 mld. USD. Fúzia bankám pomôže ušetriť 2,2 mld. USD za tri roky. Okrem toho z celkového počtu 175 000 zamestnancov po skončení fúzie banky prepustia asi 10 000 zamestnancov. Je to tretí najväčší obchod v sfére finančných služieb v USA. V roku 1998 Travelers Group kúpila Citicorp za 70,2 mld. USD. V dôsledku toho vznikla Citigroup, ktorá v médiách dostala pomenovanie supermarket finančných služieb. V tom istom roku Nations Bank kúpil za 59,2 mld. USD Bank America, čím vznikla Bank of America Corp. Tá neskôr kvôli geografickému rozšíreniu pôsobnosti "od pobrežia k pobrežiu" kúpila Fleet Boston.
Kontrakt je dôkazom konsolidácie celého bankového sektora v USA. Na tri popredné banky Citigroup. J. P. Morgan Chase bude pripadať 35 % aktív amerického bankového sektora. To je 8,9 trilióna USD, za ktoré ručí štátna spoločnosť Federal Deposit Insurance Corporation. J. P. Morgan Chase vznikol v dôsledku fúzie Chase Manhattan a J. P. Morgan a je druhou najväčšou bankou v USA. Bank One má 1 800 pobočiek a filiálok a je na šiestom mieste v USA.

Najväčšie banky v USA podľa aktív v mld. USD
Citigroup 1 208,90
J. P. Morgan Chase / Bank One  1 082,70
Bank Of America 933,5
Wells Fargo  393,9
Wachovia  388,8
U. S. Bankcorp  188,8
ABN Amro  147
Sun Trust Banks  125,4
HSBC North America  121,8
National City 121,1
Zdroj: The Wall Street Journal / SNL Financial
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 11:31