StoryEditor

Kerry hľadá vhodného viceprezidenta

07.03.2004, 23:00
Massachusettský senátor John Kerry už má nomináciu Demokratickej strany istú, teraz sa vydal hľadať svojho viceprezidenta. A možno jeho voľba bude rovnakým prekvapením ako Kerryho hviezdne katapultovanie po sérii výhier v takmer všetkých primárkach do súboja s prezidentom Georgeom W. Bushom.

Na čele jeho pátracieho tímu je bankár a demokratický veterán James Johnson. Ako konštatoval Washington Post, ešte sa však v histórii americkej modernej politiky nestalo, aby vyzývateľ prezidenta začal oficiálne hľadať svojho spolukandidáta v takom skorom období volebného roka. Kerry už mal nadiktovať, o aké kritériá má záujem a s hľadaním viceprezidenta mal začať dokonca v predvečer svojho víťazstva v superutorku.

Geografia a politika
Johnson a Kerry budú musieť zvážiť hneď niekoľko kľúčových faktorov. Veľmi silným predpokladom je južanský pôvod viceprezidentského kandidáta. Naposledy zvíťazili demokrati bez južana na kandidátke v roku 1944, keď sa k Franklinovi Delanovi Rooseveltovi do Bieleho domu nasťahoval Harry Spencer Truman. Múdre by bolo tiež vybrať viceprezidenta podľa niektorých väčších štátov, kde bývajú výsledky tesné (ide o tzv. nerozhodné štáty). No aj tu existujú isté riziká. "Médiá uvedú, že si vybral túto osobu iba kvôli tomu, že je, napríklad, z Ohia. Potom ho vykreslia ako niekoho, koho zaujíma iba politikárčenie," povedal pre britský denník Guardian americký politológ Joel Goldstein.
Pred geografickými dôvodmi teda môže dať prednosť aj niekomu, kto by mohol doplniť jeho slabé miesta v politike. Wesley Clark by bol dobrým v reklame o boji proti medzinárodnému terorizmu, no ich prednominačný súboj bol na druhej strane príliš tvrdý a Clark dokonca povýšil svoje vojenské zásluhy nad Kerryho, čo u massachusettského senátora mohlo vyvolať zlú krv. V ekonomike pomôže zas pomôcť známy manažér a Clintonov minister financií Robert Rubin. Hlasy menšín by mohol prilákať hispánsky guvernér Nového Mexika Bill Richardson. Na porovnanie: Al Gore si vybral Joea Liebermana, pretože chcel demonštrovať svoju nezávislosť od Billa Clintona a jeho škandálov: Lieberman je v americkej politike vzorom morálky a etiky, pričom ako demokrat vtedajšieho prezidenta za jeho maniere niekoľkokrát kritizoval.

Hovorí sa aj o...
Kerry má čo zvažovať a má si medzi kým vyberať. Hovorí sa o severokarolínskom senátorovi Johnovi Edwardsovi, ktorý bol jeho súperom do posledného momentu. Je južan, má pozitívnu kampaň, je bez poškvrny a dokázal, že vie oslovovať dôležitých nezávislých voličov. Jeho nevýhodou sú chladné vzťahy s Kerrym. Mladý a energický je okrem Edwardsa aj senátor zo štátu Indiana Evan Bayh. Môže osloviť voličov v dvoch kľúčových nerozhodných štátoch: Indiane a v susednom Ohiu. Nevýhodou je, že je podobne ako Kerry zákonodarca a ako Kerry hlasoval za mnohé Bushove iniciatívy.
To nahráva ďalším dvom Kerryho bývalým súperom. Senátor Bob Graham odišiel zo súboja o nomináciu ešte predtým, než sa stihol poriadne rozbehnúť. Výhodou je, že reprezentuje Floridu, vďaka ktorej je dnes Bush v Bielom dome (z rovnakého dôvodu sa v užšom výbere ocitol aj druhý floridský senátor Bill Nelson). Dick Gephardt odišiel z predvolebného boja s relatívnou cťou po porážke v Iowe, stoja za ním odbory, môže do Kerryho chomúta priniesť Missouri (dlhoročný kongresman za tento štát).
O viceprezidentovi sa môže rozhodnúť aj medzi guvernérmi. Tom Vilsack z Iowy je guvernérom ďalšieho nerozhodného štátu, Pensylvánčana Eda Rendella, Janet Sebeliusovej z Kansasu či Janet Napolitanovej z Arizony. No to nie sú jediné ženy, ktoré zvažuje: newyorská senátorka Hillary Clintonová je medzi demokratmi veľmi populárna, no rovnako môže mať aj veľa nepriateľov. Zaujímavým viceprezidentom by bol bývalý nebraský senátor a guvernér Bob Kerrey, kandidátka Kerry-Kerrey by bola úderná, no tiež by vyvolávala úsmev.

Priateľ či nepriateľ?
Prezidentský kandidát si väčšinou za svojho súputníka zvolí niekoho, koho dobre pozná a má s ním dobré vzťahy. No existujú aj výnimky. Napríklad v roku 1960 si John F. Kennedy vybral rivala Lyndona Johnsona. No špekulácie tento rok zašli až tak ďaleko, že sa skloňuje aj republikán a Bushov rival z roku 2000 senátor John McCain. Ten by síce Kerrymu v prípade kandidatúry pomohol, no ako dhoročný republikán by ponuku určite neprijal (i keď sa niekedy stáva, že sa z republikánov stávajú demokrati, a naopak).
Tak či onak, je málo pravdepodobné, že by sa Kerryho tím o viceprezidentovi rozhodol pred májom, pričom ultimátom je až júlový zjazd demokratov v Bostone.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:19