StoryEditor

Európske poľnohospodárstvo čakajú radikálne zmeny

28.06.2002, 00:00
Zdá sa, že Európa sa nachádza na pokraji revolučných zmien v jednej z najkritickejších oblastí. Spoločná poľnohospodárska politika (CAP), ktorá ročne stojí Európsku úniu (EÚ) okolo 40 mld. eur (približne polovicu rozpočtu únie), je pravdepodobne predurčená na radikálnu reformu.
Práve CAP je už roky kritizovaná zo všetkých strán. Mnohí sú presvedčení, že je jednou z príčin neúspechu svetových mocností pri odstraňovaní svetovej chudoby. Vysoké dotácie do európskeho poľnohospodárstva a ochranárstvo totiž neumožňujú otvoriť trhy EÚ chudobným africkým štátom. Akýkoľvek pokus reformátorov v minulosti zablokovali tak silné farmárske loby, ako aj vlády chrániace záujmy svojich voličov. To všetko sa však má zmeniť. Najnovšie informácie, ktoré prenikli z Európskej komisie (EK), hovoria, že komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Franz Fischler sa pripravuje na úplnú zmenu CAP, a to aj za cenu neúprosného boja.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:06