StoryEditor

V Air France sa výrazne oslabí vplyv vlády

31.07.2002, 00:00
Francúzska vláda pripravuje súbor krokov, v rámci ktorých sa vzdá svojho majoritného majetkového podielu v leteckej spoločnosti Air France. Ministerstvo hospodárstva a financií v spoločnom vyhlásení zdôraznilo, že vládny kabinet postupne zredukuje svoju angažovanosť v Air France, hoci zostane jedným z jej hlavných akcionárov. Momentálne je v rukách štátu 54,4 % akcií tohto významného leteckého prepravcu. Podľa francúzskych vládnych zdrojov, ktoré citovala agentúra Reuters, by sa tento podiel mohol znížiť až pod hladinu 20 %. Uvedenou redukciou sa má dosiahnuť vyššia a podstatne efektívnejšia konkurencieschopnosť Air France. Táto spoločnosť by mala po čiastočnom eliminovaní vplyvu štátu urýchliť modernizáciu svojho leteckého parku, ešte viac upevniť existujúce strategické aliancie a intenzívnejšie budovať nové partnerské vzťahy. Na dosiahnutie uvedených cieľov musí dostať Air France viac manévrovacieho priestoru a "viac slobody", zdôrazňuje sa vo vládnom vyhlásení. Do tejto chvíle však nie je presne stanovený harmonogram predaja akcií leteckej spoločnosti, ktorá sa dlhodobo považuje za "vlajkovú loď" francúzskej ekonomiky. Ministerstvo hospodárstva iba uviedlo, že k predaju akcií dôjde, ak to umožnia podmienky na trhu.

V každom prípade sú úvahy o predaji vyše polovice "štátnych" akcií v Air France signálom, že nová centristicko-pravicová vláda je rozhodnutá výraznejšie pokročiť pri realizácii plánov na postupné oslabenie svojej pozície v priemyselných holdingoch. Podobne, ako v prípade Air France, sa totiž má postupovať aj vo France Telecom, Electricité de France, Gas de France či v automobilke Renault. Francúzski politici boli v predchádzajúcom období značne zdržanliví pri utlmení štátnej kontroly nad významnými firmami a spoločnosťami. K čiastočnej privatizácii Air France však došlo v roku 1994 z dôvodu enormnej záťaže, ktorá vyplývala zo zadlženia leteckého prepravcu. Časť jeho akcií sa predávala v roku 1999, čo vyvolalo extrémny záujem investorov. Čosi podobné možno očakávať aj teraz, a to tým viac, že na predaj bude vyše 30 % akcií Air France, teda veľmi markantný balík cenných papierov spoločnosti. Strategické úvahy potenciálneho investora budú rozhodne založené aj na tom, že Air France dnes patrí k špičkovým leteckým prepravcom v rámci celej Európy, pričom jeho silu zvýrazňuje aj transatlantická aliancia s americkou spoločnosťou Delta Air Lines. Treba dodať aj to, že po teroristických útokoch na USA sa podarilo Air France prekonať rapídny pokles v celom sektore leteckej dopravy oveľa lepšie v porovnaní s jeho hlavnými rivalmi v Európe i za oceánom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:54