StoryEditor

Japonsko zvažuje odvetné opatrenia voči USA

12.04.2002, 00:00

Bratislava, Tokio (hn/Elena Molnárová)
Medzinárodná obchodná vojna sa kvôli zavedeniu 30-percentného dovozného cla na oceľ zo strany Spojených štátov opäť prehĺbila po tom, čo japonský minister obchodu Takeo Hiranuma po stretnutí s obchodným splnomocnencom USA Robertom Zoellickom oznámil, že jeho krajina bude musieť pravdepodobne pristúpiť k odvetným opatrenia. Informovala o tom spoločnosť BBC.
Vedúci predstavitelia Japonska totiž požadujú, aby Spojené štáty poskytli ich krajine kompenzácie za straty, ktoré japonským oceliarskym spoločnostiam spôsobia nové dovozné clá na oceľ. Oznámenie japonského ministra obchodu prichádza v čase, keď sa 25 členov Svetovej obchodnej organizácie (WTO) vrátane 15 členov Európskej únie (EÚ) pripravuje na ďalšie stretnutie s predstaviteľmi USA, na ktorom by sa malo rokovať o zmene dovozných ciel.
Robert Zoellick, ktorý v Japonsku ukončil svoje turné po ázijských krajinách, rozhodne odmieta v otázke ciel ustúpiť a celú situáciu komentovať. Americká vláda zostáva zatiaľ neoblomná, nové clá jednoznačne podporuje, pričom svoj postoj obhajuje tým, že len vďaka nim zabráni rozsiahlym bankrotom domácich oceliarskych spoločností.
Nové dovozné clá na oceľ, ktoré zaviedli Spojené štáty, však zatiaľ neprešli schvaľovacím procesom WTO. Japonsko ešte minulý mesiac poslalo organizácii oficiálnu sťažnosť, čím sa pridalo k rozhorčenému medzinárodnému spoločenstvu, ktoré zavedenie nových ciel považuje za jednoznačne protekcionistický krok USA zameraný na ochranu domáceho trhu.
Európska únia (EÚ) sa po prvotných neúspešných rokovaniach s USA rozhodla pre odvetný krok. V záujme ochrany európskeho trhu zaviedla svoje vlastné dovozné clá na oceľ a zároveň vypracovala zoznam iných produktov vrátane textílií a citrusových produktov, na ktoré plánuje zaviesť osobitné dovozné sadzby.
Ešte prednedávnom sa Japonsko usilovalo USA presvedčiť o zrušení ciel, pretože sa obávalo, že akékoľvek protiopatrenia podobné EÚ môžu spustiť celosvetový dominový efekt, ktorý už nebude možné zastaviť. "Obchodného splnomocnenca USA som upozornil, že rozhodnutie jeho krajiny nie je jednak v súlade s pravidlami WTO a zároveň dovoz ocele do USA sa v poslednom období v žiadnom prípade rapídne nezvýšil. Z tohto dôvodu som ho požiadal, aby USA svoje rozhodnutie zrušili", uviedol Hiranuma. Tokio sa obáva, že zavedenie ciel prišlo pre krajinu v tom najnevhodnejšom čase. Dopyt po oceli na japonskom trhu sa v poslednom období výrazne znížil, keďže v dôsledku najhoršej recesie domáceho hospodárstva od druhej svetovej vojny došlo k prudkému poklesu aj v sektore stavebníctva asi o polovicu. Hiranuma na záver uviedol, že pred konečným rozhodnutím Japonska sa bude s obchodným splnomocnencom USA ešte kontaktovať telefonicky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:04