StoryEditor

Bezprecedentná éra transformácie v Pakistane

24.04.2002, 00:00

Bratislava, Londýn (hn/Dana Pálková)
Po troch rokoch od prevzatia moci v Pakistane vojenským prevratom je generál Parvíz Mušaráf presvedčený o nevyhnutnosti ostať pri moci aj ďalších päť rokov, aby mohol dotiahnuť do konca ekonomické reformy. V tom, že Mušaráf odštartoval sériu rozsiahlych hospodárskych reforiem ako nikto pred ním, sa pred referendom o jeho zotrvaní na poste prezidenta ďalších päť rokov zhodujú tak jeho stúpenci, ako aj odporcovia. Referendum sa uskutoční 30. apríla.
Ako povedal Anwar ul Haque z Pakistanskej komory obchodu a priemyslu, vláda prezidenta Mušaráfa je jediná pakistanská vláda nepoškvrnená korupciou. Generál podľa jeho slov pristúpil k veľkému počtu reforiem, ktoré si však vyžadujú aspoň ďalších 5 až 6 rokov na úplnú realizáciu. Z tohto dôvodu podnikateľská komunita v Pakistane podporuje referendum o zotrvaní Mušaráfa pri moci.
Od svojho kontroverzného nástupu do prezidentského úradu v roku 1999 Parvíz Mušaráf odštartoval program hospodárskych reforiem a zníženia štátneho dlhu, pričom súčasne sa usiloval o zmierňovanie chudoby v krajine. Podarilo sa mu ukončiť aj dlhotrvajúci spor medzi energetickými firmami, čo odrádzalo investorov. Do cesty mu vstúpila iba "vyššia moc", keď krajinu zasiahlo sucho a rast HDP Pakistanu sa v rokoch 2000 -- 2001 spomalil.
Krajine však neprospel spor s Indiou, ktorý spôsobil pokles investícií a následne aj zníženie výdavkov na sociálne veci, zdravotníctvo a školstvo. V roku 2001 vzrástol zahraničný dlh Pakistanu na 39 mld. USD (66,8 % HDP štátu). Potom však prišiel 11. september 2001 a útok teroristov na New York a Washington, čo Mušaráf rýchlo využil na opätovné oživenie ekonomiky. Podporil protiteroristickú kampaň USA, za čo získal prísľub Washingtonu na pomoc vo výške 1 mld. USD, ďalej reštrukturalizáciu väčšiny dlhu zo strany Parížskeho klubu veriteľov a dohodu s MMF o znížení rozsahu chudoby. USA zároveň zrušili sankcie, ktoré na Pakistan uvalili v roku 1990 za skúšky jadrových zbraní. Pakistan má tak opäť šancu prilákať zahraničných investorov. Útok na USA však na druhej strane čiastočne krajinu poškodil. Vzrástli obavy z narastajúcich protiamerických nálad v krajine, zvýšili sa poistné náklady, ako aj náklady za lodnú prepravu a mnohé firmy pozastavili obchody s pakistanskými výrobcami. Navyše, krajina musí vynakladať viac financií na ochranu hranice s Afganistanom a boj proti členom organizácie Al-Kajdá.
Podľa podnikateľov však ak Mušaráf ostane pri moci a dokončí reformy, tieto problémy sa podarí prekonať. Rovnaký názor má aj Tobias Nischalke, analytik World Markets Research Centre pre oblasť Ázie. Ako povedal, Pakistan prežíva "bezprecedentnú éru transformácie."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 17:54