StoryEditor

V Osle ťažký žreb pre Slovákov

30.05.2002, 00:00
Autor:
HNHNSITASITATASRTASR

V priestoroch Ullevaal štadióna v hlavnom meste Nórska Osle včera vyžrebovali finálový turnaj majstrovstiev Európy vo futbale hráčov do 19 rokov, ktorý sa uskutoční na severe Európy v dňoch 21. -- 28. júla 2002. Osem účastníkov (okrem domácich Nórov sa predstaví aj sedem úspešných kvalifikantov -- Anglicko, Belgicko, Česká republika, Írsko, Nemecko, Španielsko a Slovensko) rozdelila do dvoch štvorčlenných skupín ruka nórskeho reprezentačného obrancu a hráča FC Liverpool Johna Arneho Riiseho. Žreb určil, že Slovensko nastúpi v A-skupine spolu s domácim Nórskom, Španielskom a Českom. Trénerovi slovenských nádejí Petrovi Polákovi tak želanie dostať Anglicko, Írsko a Belgicko vôbec nevyšlo. "Dostali sme sa medzi najlepších osem tímov Európy a tu si už súpera nevyberieme. Bohužiaľ, dostali sme Čechov, ktorých som zatiaľ hrať nevidel. Dal som si nahrať zápasy dvadsaťjednotky na šampionáte vo Švajčiarsku, myslím si totiž, že podobným štýlom bude hrať aj devätnástka. Nóri sú doma a budú mimoriadne nebezpeční, o Španieloch veľa neviem, začnem zbierať informácie. Ich futbalová škola však hovorí za všetko. Nečaká nás ľahká úloha, ale pre postup urobíme všetko," vyjadril sa po žrebe P. Pollák.
Dejiskami ME sú Oslo, Drammen, Hönefoss, Moss, Nadderud, Kongsvinger a Lilleström. V základných skupinách sa bude hrať systémom každý s každým, víťazi skupín nastúpia v súboji o celkové prvenstvo, tímy umiestnené na 2. mieste o bronz. Finále a zápas o 3. miesto bude hostiť Ullevaal stadion v Osle. Najlepšie tri tímy z každej skupiny si vybojujú postup na budúcoročný svetový šampionát dvadsaťročných (MS "20") v Spojených arabských emirátoch (25. 3. -- 16. 4. 2003). Slovenská futbalová omladina pod vedením trénera Petra Poláka sa kvalifikovala na záverečný turnaj ME "19" do Nórska v tohtoročnom barážovom dvojsúboji s Portugalskom (1:1 doma, 1:0 vonku).
Zloženie základných skupín ME "19"
A-skupina: Nórsko, Slovensko, Španielsko, Česko.
B-skupina: Anglicko, Nemecko, Belgicko, Írsko.
Program Slovákov: nedeľa 21. júla: Nórsko -- Slovensko (18.00, Drammen, otvárací zápas šampionátu), utorok 23. júla: Slovensko -- Česko (19.00, Lilleström), štvrtok 25. júla: Slovensko -- Španielsko (19.00, Kongsvinger).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 06:22