StoryEditor

Zdravá kuchyňa plná rýb

05.04.2002, 00:00


Tradičnú švédsku kuchyňu nemožno porovnávať s klasickou kuchyňou, povedzme francúzskou alebo talianskou. Švédske jedlo je obyčajne jednoduché a na súčasnú dobu aj pomerne zdravé. V posledných desaťročiach imigranti z celého sveta obohatili švédske kuchárske umenie o množstvo vynikajúcich jedál. Napríklad aj americké fast food sa stalo neoddeliteľnou súčasťou stravovania švédskej mládeže.
Smorgas znamená niečo ako otvorený sendvič a bord je po švédsky stôl, napriek tomu však smorgasbord neznamená stôl plný sendvičov. Táto špecialita pozostáva z množstva malých jedál, z ktorých si každý môže vziať práve ten svoj kúsok. Priemerný smorgasbord obsahuje, napríklad, určité množstvo jedál zo sleďov (slede v sladkom, v cibuľovom, horčicovom, kôprovom náleve atď.), švédske mäsové guľky, lososa, hrášok, rôzne šaláty, "Janssonove pokušenie" --nakrájané slede, zemiaky a cibuľa zapečené v smotane, vajíčka, chlieb, varené či opekané zemiaky. Smorgasbord sa podával už v 18. storočí, ale vtedy mal úlohu predjedla. Postupne sa sám stal hlavným jedlom.
V mestách sú stále reštaurácie, kde je "špecialita dňa" za približne 50 švédskych korún. Kto však navštívi reštauráciu večer, za priemernú večeru zaplatí okolo 100 až 150 švédskych korún. Ak chce niekto ochutnať švédsku domácu stravu, môže skúsiť hrachovú polievku s bravčovým mäsom a palacinkami ako dezertom. Toto jedlo sa zvyčajne servíruje vo štvrtok. K palacinkám sa podáva švédsky punč, žltý, veľmi sladký a ľadovo studený alkoholický nápoj.
"Pytt i panna", jedlo z vyprážaných mäsových kociek s cibuľkou a zemiakmi je ďalšou špecialitou švédskej kuchyne. Podáva sa so smaženými vajíčkami a plátkami červenej repy. Tiež môžete vyskúšať "kaldolmar" alebo plnené kapustové guľky, jedlo, ktoré do svojej vlasti priniesol švédsky kráľ Karl XII. potom, čo takmer pred tristo rokmi žil nedobrovoľne istý čas v Turecku.
V auguste sa návštevníkovi môže stať, že ho pozvú na račiu párty. Raky sa tu varia s kôprom, cukrom a soľou a jedia sa rukami. Uprostred leta sa koná snáď najväčší švédsky festival. Je to príležitosť, na ktorej sa servíruje smorgasbord. Slede, mäsové guľky a čerstvé zemiaky sú takmer povinné jedlá, a zvyčajne sa k nim servíruje veľa príloh.
Vianoce a Veľká Noc majú, samozrejme, aj vo Švédsku svoje vlastné tradičné jedlá. Aj v priebehu roka existujú špeciálne dni, kedy sa jedávajú oblátky a smotanové hrozienkové bochníčky s mandľovým krémom (semlor).
Sladkosť je základnou charakteristikou švédskeho chleba, hoci menej sladké druhy sú tiež dostupné vo väčšine obchodov. Sladký je aj jemný syr messmor zo severu krajiny, ktorý sa dá krásne natrieť na chlieb.
Kto to raz vyskúšal surstromming, určite nezabudne. Sú to kvasené baltické slede a predávajú sa v plechovkách. Po otvorení môže človeka ovanúť nie práve príjemná vôňa, ale skôr zápach, ktorý je výsledkom procesu kvasenia. Táto metóda konzervácie bola objavená už dávno, keďže uchovávanie jedla bolo pre vysokú cenu soli drahé. Keď sa začalo používať kvasenie, na druhej strane sa vyžadoval práve dostatok soli na to, aby sa zabránilo hnitiu týchto rýb. Surstromming sa podáva s varenými zemiakmi a cibuľkou a často sa stáča do plátku tunnbrod, čo je druh tenkého plochého nekvasnicového chleba.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 12:12