StoryEditor

Finiš politikov na príprave kandidačných listín

SOP - ministerky bez miesta

Volebným lídrom Strany občianskeho porozumenia (SOP) sa v sobotu stal predseda strany Pavol Hamžík. Rozhodla o tom Republiková rada SOP (RR SOP). Dvojkou strany sa stal štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Ivan Budiak, na treťom mieste je podpredseda SOP Marián Mesiarik. Na základe dohody s SDĽ obsadí SOP 6. miesto na spoločnej kandidačnej listine SDĽ a potom striedavo s SDSS každé siedme a ôsme miesto. V septembrových parlamentných voľbách už nebudú kandidovať podpredseda NR SR Igor Presperín, ale ani vicepremiérka pre európsku integráciu Mária Kadlečíková a ministerka privatizácie Mária Machová.

P. Weiss - jednotka SDA

Ústredná rada Sociálnodemokratickej alternatívy (ÚR SDA) v sobotu navrhla na prvé štyri miesta na kandidačnej listine tejto strany volebného lídra Petra Weissa, predsedu SDA Milana Ftáčnika, Eriku Kvapilovú a Zdenka Trebuľu. O definitívnom zložení kandidačnej listiny však rozhodne až nominačný snem, ktorý sa bude konať 22. júna v Banskej Bystrici. Na kandidačnej listine sú údajne vyhradené miesta aj pre ministra obrany SR Jozefa Stanka a poslanca NR SR Ladislava Orosza.

HZDS - od dverí k dverám

Volebnú kampaň postaví Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) na kampani Z dverí do dverí, čiže na osobných návštevách občanov. Uviedol to v Banskej Bystrici bývalý minister dopravy Ján Jasovský, ktorý je volebným lídrom hnutia v Banskobystrickom kraji. Ako povedal, v tomto kraji je HZDS - v zložitej situácii v južných okresoch, ale ako uviedol, SMK nie je silná preto, že má disciplinovaných voličov, ale preto, že iné strany ich majú nedisciplinovaných.

Spoločný záujem národniarov

SNS a PSNS majú záujem na spoločnom predvolebnom a povolebnom postupe v prospech Slovenska a zjednotení národných síl, odznelo to na včerajšom rokovaní zástupcov oboch strán v Nitre. SNS zastupoval jej podpredseda Jaroslav Paška spolu s poslancom Jozefom Prokešom a PSNS jej prvý podpredseda Richard Hulín a poslanec Štefan Zelník. Hovorilo sa aj o umiestnení členov PSNS na kandidátke SNS, avšak konečné rozhodnutie nepadlo.

SMER - voľte poriadok!

Strana Smer sa bude snažiť osloviť vo voľbách občanov programom, ktorý vystihuje heslo "Voľte poriadok a slušný život!" Záverečnú podobu programu definitívne schválili na sobotnej konferencii v Trnave. Jeho prvá časť ponúka kroky, ktoré by mali podľa Smeru zabezpečiť poriadok na Slovensku a druhá obsahuje návrhy, ktoré by mali zabezpečiť slušný život. Vo volebnom programe sa Smer zaväzuje "urobiť všetko, pri zachovaní dôstojnosti a strategických národných záujmov, aby bolo Slovensko pozvané do NATO a Európskej únie".

Výzva pre SR

Volebný program Výzva pre Slovensko schválila Republiková rada Občianskej konzervatívnej strany (OKS). Strana bude požadovať prijatie novej, "nesocialistickej" ústavy, v ktorej nebudú, napríklad, ustanovenia o bezplatnom zdravotníctve a práve na prácu. Za najlepšie územnosprávne usporiadanie považujú občianski konzervatívci systém 15 žúp. V ekonomickej oblasti chce OKS presadzovať nulovú daň z príjmu pre fyzické osoby s ročným príjmom nižším ako 120 tisíc korún, rovnakú daň z príjmu pre fyzické i právnické osoby vo výške 16 percent a perspektívne nulovú výšku tejto dane.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 07:33