StoryEditor

Letisko Poprad -- Tatry prežíva najhorší rok

17.12.2001, 23:00

Slovenská správa letísk spravuje päť medzinárodných letísk. Okrem Bratislavského a Košického aj letiská Poprad -- Tatry, Sliač a Piešťany. Do 30. júna by malo dôjsť k ich transformácii na samostatné právne subjekty.
Situácia letísk na východnom Slovensku sa odlišuje. Letisko v Košiciach sa v tomto roku dostalo výkonmi nad úroveň roku 1989, pre letisko Poprad -- Tatry je najhorším od jeho otvorenia. Očakáva približne deväťtisíc prepravených osôb, čo je oproti minulému roku pokles o 29,6 %. Vlani pristáli lietadlá s celkovou hmotnosťou 13 451 ton, v tomto roku sa očakáva len 9,9 tis. ton (pokles o 26,4 %). Nákladné lety s tovarom (cargo) sa nerealizovali. Značne rozdielna je aj situácia v preprave nákladu -- vlani ho prepravili 75 ton a v tomto roku iba 1 tonu. Počet pohybov lietadiel dosiahol číslo 5,1 tis., v tomto roku sa očakáva 4,2 tis. pohybov, čo je pokles o 17,8 %. Ako HN informovala riaditeľka letiska Poprad -- Tatry Ing. Anna Kováčová, príčinou poklesu je najmä v zavedenie vízovej povinnosti pre občanov Ruskej federácie od 1. januára. Potvrdzuje to aj štatistika. Kým v januári až marci minulého roku prepravili takmer deväťtisíc, v rovnakom období tohto roku to bolo len 5,8 tis. cestujúcich. Najviac osôb priletelo z Moskvy a Kyjeva. Objavujú sa aj ojedinelé lety z Čabarovska, Odesy, Čeljabinska, Užhorodu, Minska a Ľvova. V letnej sezóne z tunajšieho letiska neleteli žiadne lietadlá. Dovolenkári k moru cestujú z Bratislavy alebo z Košíc. Vlani zabezpečila aspoň niekoľko letov spoločnosť Air Transport Europe, ktorá sídli na letisku. Lietadlo TU 134 však predala a náhradu zaň nemala, takže v tejto sezóne neuskutočnila žiadne charterové lety. Popradské letisko nemá do dnešného dňa pravidelnú linku.
V súvislosti so začínajúcou zimnou sezónou Kováčová konštatovala, že lety potvrdili Slovenské aerolínie, ktoré budú lietať z Moskvy. Tie budú organizované ako pravidelná sezónna linka, takže letenku na ne si môžu zakúpiť aj obchodní cestujúci. Z Moskvy bude tiež lietať spoločnosť Gazpromavia. Očakáva sa aj nárast cestujúcich z Ukrajiny. Ich lety organizuje spoločnosť Aviahandling Kyjev. Mali by sa tiež objaviť ojedinelé lety z Berlína spoločnosťou Eurovings.
Na jar zaregistrovali záujem anglickej cestovky Inghams, ktorá chcela organizovať pobyty vo Vysokých Tatrách v zimnom období. Kontaktovala sa s dopravcom British World Airlines, ktorý lieta na objednávku. Malo sa lietať od 16. decembra v týždenných intervaloch počas desiatich mesiacov lietadlom B 737. "Koncom novembra sme však na internete objavili informáciu o tom, že Inghams pobyty vo Vysokých Tatrách ruší z dôvodu pre nás nie celkom jasného. Domnievame sa, že im nevyšli obchodné vzťahy," uzavrela problém riaditeľka.

___________________________________________________________________________________________________
Najviac osôb priletelo z Moskvy a Kyjeva. Objavujú sa aj ojedinelé lety z Čabarovska, Odesy, Čeljabinska, Užhorodu, Minska a Ľvova. V letnej sezóne však neleteli žiadne lietadlá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 22:21